Δεν έχουν τέλος οι ηλεκτρονικές απάτες, όπου επιτήδειοι προσπαθούν να υφαρπάξουν χρήματα ανυποψίαστων πολιτών.
Νέα απάτη
Πολίτες καταγγέλλουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει στο κινητό τους ένα SMS, το οποίο αφορά δήθεν επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.
Το μήνυμα όμως είναι πλαστό και δεν έχει σταλεί από τον Οργανισμό, αλλά από επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα. Ζητούν από όποιον το λάβει να πατήσει έναν κακόβουλο σύνδεσμο. Αυτός τους οδηγεί σε ψεύτικες ιστοσελίδες που προσομοιάζουν το περιβάλλον του ΕΟΠΥΥ και στην συνέχεια ζητούν κωδικούς τραπεζών για να επιστρέψουν δήθεν 500 ευρώ.
Ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους ασφαλισμένους: «Μην πατήσετε κανέναν σύνδεσμο. Μην απαντήσετε στο μήνυμα. Διαγράψτε το αμέσως από το κινητό σας. Αν πατήσατε το link και καταχωρίσατε δεδομένα: Επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας για μπλοκάρισμα καρτών και λογαριασμών. Αλλάξτε όλους τους κωδικούς (e-banking, emails, social media). Ελέγξτε τις κινήσεις των λογαριασμών σας για τυχόν ύποπτες συναλλαγές».
Μάστιγα οι απάτες
Ψεύτικα μηνύματα όμως αποστέλλονται και για δήθεν επιστροφή φόρου, πρόστιμο από την Τροχαία ή για παραλαβή δέματος από ταχυδρομείο ή κούριερ.
Σε όλες τις περιπτώσεις σκοπός είναι η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και τελικά χρημάτων. Σύμφωνα με μελέτη για την κυβερνοασφάλεια, οι διαδικτυακές απάτες αυξήθηκαν κατά 210% σε έναν χρόνο στη χώρα μας.