Η επίσημη τελετή για την ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, εγκαινιάζοντας ένα εμβληματικό, νέο κεφάλαιο στην ιστορική διαδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με μια λαμπρή τελετή στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, σηματοδοτήθηκε η έναρξη λειτουργίας του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο.
Στην εκδήλωση για την επέκταση του ΕΚΠΑ, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεώργιος.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα διεθνοποίησης, που κάνει το πανεπιστήμιό μας προς την Κύπρο. Είναι μια σημαντική στιγμή συνολικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο», ανεφερε ο Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,Γεράσιμος Σιάσος.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα λειτουργεί με 4 σχολές και 8 τμήματα σε δύο πόλεις της Κύπρου, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

Τα προγράμματα καλύπτουν τομείς Υγείας, Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης. Μαζί: ένα Αγγλόφωνο πρόγραμμα στις κλασικές σπουδές, το οποίο θα ενισχύει τη διεθνή προβολή και θα υποστηρίζει την προσέλευση φοιτητών από το εξωτερικό.
«Το παράρτημα του πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε φοιτητές και φοιτήτριες, στο ακαδημαϊκό προσωπικό. Θα ανοίξει τους ορίζοντες του πρώτου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Ελλάδας σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Σιάσος.

Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Ελληνισμού γίνεται με αυτό τον τρόπο, το πρώτο και το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που διαθέτει Παράρτημα εκτός Ελλάδας.