Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ραντεβού με στόχο τα «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά

Σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, με στόχο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Η πλευρά της Τουρκίας, πάντως, φαίνεται ότι δυναμιτίζει το κλίμα, καθώς ο Χακάν Φιντάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Νίκο Δένδια.

Είναι μια συνάντηση που έχει αργήσει περίπου δύο χρόνια.

Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι. Επιμένει όμως ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει, πρέπει να συνεχίζεται αυτή η επαφή με την Τουρκία και για να καλλιεργούνται σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και για να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, έτσι ώστε αν υπάρχει περίπτωση κρίσης, αυτές να αποσοβούνται γρήγορα.

Υπάρχει όμως θα έλεγα και ένας ακόμα λόγος. Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές, και η Αθήνα και η Άγκυρα, επιμένουν να δηλώνουν ότι μπορούν να λύσουν μεταξύ τους τις διαφορές τους, χωρίς να χρειάζονται επιδιαιτητές και διαιτησία.

Όσον αφορά στην ουσία της συζήτησης, να σου πω ότι όσο η Άγκυρα βάζει και άλλα θέματα στο τραπέζι, δηλαδή θέματα γκρίζων ζωνών ή κυριαρχίας της Ελλάδας ή θέματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο διάλογος δυσκολεύει, με την Αθήνα να έχει μία κόκκινη γραμμή πάνω στο τραπέζι της συνάντησης, ότι συζητούμε μόνο χάραξη θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας και κανένα άλλο θέμα.

Πριν από λίγο έγιναν γνωστοί οι υπουργοί οι οποίοι θα συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτό το ταξίδι, γιατί θα γίνει και Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Εκτός λοιπόν από τον κύριο Γεραπετρίτη, μαζί του θα είναι: Ο υπουργός Οικονομικών ο κύριος Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κύριος Σκρέκας, Υποδομών κύριος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Παιδείας η κυρία Κεραμέως [Σημ.: Λανθασμένη αναφορά υπουργικής ιδιότητας], ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης ο κύριος Κικίλιας, Μετανάστευσης ο κύριος Καιρίδης, Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Τι προσδοκά η Τουρκία

Είναι ψηλά στα μέσα ενημέρωσης πλέον αυτή η συνάντηση.

Τα τουρκικά μέσα εκφράζουν περισσότερο τις προσδοκίες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά αυτή τη συνάντηση. Περιμένουν περισσότερη συνεργασία στην τρομοκρατία, μία διεύρυνση της βίζας που δίνεται στα ελληνικά νησιά για τους Τούρκους που δίνεται στα σημεία εισόδου, όπως επίσης περιμένουν και μία πρόοδο στην εργασία και στον τουρισμό, αλλά και σε θέματα πολιτισμού.

Φαίνεται ότι θα υπογραφούν κάποιες τέτοιες συμφωνίες και αυτά αναφέρουν όλα τα τουρκικά μέσα. Ο Χακάν Φιντάν εξήρε το έργο του Μητσοτάκη και του κυρίου Γεραπετρίτη, λέγοντας πως έχουν και τη βούληση και την ικανότητα να προχωρήσουν και να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες το βράδυ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, δεν παρέλειψε και πάλι βέβαια να επιτεθεί στον κύριο Δένδια.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Νίκος Ξυλούρης – Η φωνή που έγινε η ψυχή ενός λαού

Πολιτική

Απόρρητο