Ο Στράτος Σιμόπουλος (βουλευτής ΝΔ), ο Θεόδωρος Μαργαρίτης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ), ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (γραμματέας της «Νέας Αριστεράς») μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου.
Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για τον Γιάννη Παναγόπουλο, με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος να είναι «καταπέλτης» και πλέον τα ερωτήματα να μην αφορούν μόνο στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ αλλά και μία σειρά άλλους εμπλεκόμενους.
Σιμόπουλος: «Υπάρχει οσμή μεγάλου σκανδάλου στην υπόθεση Παναγόπουλου»
Ο κ. Σιμόπουλος αρχικά μίλησε για την υπόθεση του Γ. Παναγόπουλου.
«Ανήκω σε αυτούς που λέω εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν μπορεί να υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Η κυρία Στρατινάκη ήταν για πολλά χρόνια μία πολύ καλή Γενική Γραμματέας και έμπειρη. Έχει παραιτηθεί για τους γνωστούς λόγους, υπάρχει μια δικαστική πλέον διερεύνηση μέσα από την εισαγγελία, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Αλίμονο αν με τον τρόπο αυτό κατηγορούμε συλλήβδην ανθρώπους που είναι σε κυβερνητικές θέσεις λόγω κάποιας συγγενικής σχέσης, η οποία μάλιστα δεν έχει αποδειχθεί. Τα δικαστήρια αποφασίζουν στο τέλος αν υπάρχει πρόβλημα. Και βέβαια για το συγκεκριμένο, υπάρχει μια μεγάλη οσμή σκανδάλου η οποία πρέπει να διερευνηθεί, αλλά στο τέλος πρέπει να περιμένουμε. Πρέπει να είμαστε φειδωλοί. Ναι, να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, υπάρχει οσμή μεγάλου σκανδάλου, αλλά πρέπει να περιμένουμε τη δικαστική διερεύνηση και σε καμία περίπτωση να μην κατηγορούμε συλλήβδην και συγγενείς», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Σιμόπουλος: «Η Νέα Δημοκρατία, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών είναι κάθε άλλο παρά ελίτ. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι από λαϊκές οικογένειες, οι οποίες έχουν επαφή με τη λαϊκή ψυχή και οι οποίοι πραγματικά προσπαθούν, οι βουλευτές, να φέρουν σε επαφή τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, των λαϊκών περιοχών, των λαϊκών τάξεων, να τα φέρουν στο προσκήνιο. Κάθε άλλο λοιπόν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τη λαϊκή της ψυχή. Ήταν μία ατυχής έκφραση αυτό με το «τζάμπα» που ειπώθηκε».
Για την φράση του Κώστα Καραμανλή, «πρέπει να ακούμε τους πιο έμπειρους αντί να τους διαγράφουμε», ο κ. Σιμόπουλος σχολίασε: «Οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ρίχνει νερό στο μύλο της εσωστρέφειας θεωρώ ότι με κάποιον τρόπο, τον οποίο βέβαια δεν με αφορά, θα πρέπει αυτό το μεγάλο χάσμα να κλείσει. Δεν θέλω να μπω σε επίπεδο δηλώσεων γιατί θεωρώ ότι κάνουμε κακό. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει και πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους είναι να λύνουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού».
Μαργαρίτης: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο Γ. Παναγόπουλος»
Ο κ. Μαργαρίτης με την σειρά του τόνισε για την υπόθεση του Γ. Παναγόπουλου: «Στο νομικό σκέλος περιμένουμε να δούμε τη διεύρυνση των πραγμάτων. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2003, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είχα γράψει δημόσια για το ΠΑΣΟΚ. “Απαλλαγή από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και νέα συνδικαλιστική παράταξη”. Λίγες μέρες μετά στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής έθεσα το θέμα, πολιτικά. Διότι η μονιμότητα σε πολλές θέσεις, παράγει από μόνη της προβλήματα. Ο κύριος Παναγόπουλος ήταν πρόεδρος ΓΣΕΕ, έχουν αλλάξει πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, έχουν φτιαχτεί και έχουν διαλυθεί κόμματα. Οι συνδικαλιστές μάλιστα της ΠΑΣΚΕ, που ήταν αντίθετοι στον κύριο Παναγόπουλο, γνωρίζουν ότι προσωπικά είχα πάρει δημόσια θέση και νομίζω ότι έγκαιρα έπρεπε ο χώρος αυτός να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Γι’ αυτό και προσωπικά συντάσσομαι και με τη λογική ότι πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Δεύτερον, δεν πρέπει σε αυτά τα θέματα να είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Και στην περίπτωση της οικογένειας Στρατινάκη, και στη συνολική εικόνα που δημιουργείται, πρέπει τα πολιτικά κόμματα να έχουν καθαρή θέση. Αν θέλετε να ‘ναι και πιο αυστηρή από όσο πρέπει, να το πω. Διότι αυτή η εικόνα αποτυπώνει μία δυσθυμία του κόσμου για το πολιτικό σύστημα. Και φοβάμαι μάλιστα, μήπως δοθεί η ευκαιρία να συκοφαντηθούν τα συνδικάτα».
Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ: «Ένα ποσοστό εσωστρέφειας κάθε συνέδριο έχει, και η Νέα Δημοκρατία θα κάνει συνέδριο. Το συνέδριο δεν είναι ούτε συνεστίαση, ούτε πάρτι. Είναι πολιτική διαδικασία. Είναι προφανές ότι θα ειπωθούν διαφορετικές απόψεις. Αυτό που πρέπει να γίνει, να υπάρξουν συνθέσεις, πλειοψηφίες και μειοψηφίες με συντεταγμένο τρόπο. Τα σοσιαλιστικά κόμματα στην ιστορία τους σε όλη την Ευρώπη είναι κόμματα με τάσεις. Δεν είναι σταλινικά κόμματα, είναι κόμματα με ανοιχτές διαδικασίες. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πλειοψηφικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ λόγω των μνημονιακών πολιτικών υπέστη κοινωνικό ρήγμα και έχασε τη μεσαία τάξη και τις λαϊκές τάξεις. Κατά τη γνώμη μου και το πρόγραμμά του και οι δράσεις δίνουν την εγγύηση ότι μπορεί να επανασυνδεθεί. Να πάρει μαθήματα από τη φθορά του πολιτικού συστήματος τα έχει κατανοήσει, ότι έχει μπει σε μία διαδικασία αναστοχασμού και ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι προσπάθεια να ξανακερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα της κεντροαριστεράς».
Κόκκαλης: «Είναι σκάνδαλο που αγγίζει και την κυβέρνηση»
Ο κ. Κόκκαλης τοποθετήθηκε για την υπόθεση Παναγόπουλου.
«Υπάρχει μια δικαστική διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη, αρκετά σοβαρή και ελέγχονται έξι πρόσωπα. Αλλά είναι ένα τεράστιο πολιτικό θέμα. Διάβαζα και έβλεπα ότι το 97% των προγραμμάτων κατάρτισης τα λυμαίνονται 4 όμιλοι, που ο ένας έχει άμεση/έμμεση σχέση με την κυβέρνηση. Είναι σκάνδαλο που αγγίζει και την κυβέρνηση. Είναι κανόνας στο δημόσιο οι απευθείας αναθέσεις, το σπάσιμο των διαγωνισμών ώστε να περνούν χωρίς την απαραίτητη δημοσιότητα. Και μετά είναι άλλο θέμα, η αξιοκρατία. Η κυρία Στρατινάκη δεν υπήρχαν άλλα νέα παιδιά με πτυχία; Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος είναι κανόνας και το δίλημμα, γιατί έρχομαι και στο δίλημμα: Θέλουμε αυτή την κανονικότητα των σκανδάλων και της διαφθοράς; Ή θέλουμε μια αναγέννηση κάτι διαφορετικό; Αυτό βάζει στο δίλημμα.», σημείωσε.
Σακελλαρίδης: «Το μεγάλο πρόβληματο είναι το ζήτημα της απαξίωσης του συνδικαλισμού»
Για την υπόθεση Παναγόπουλου αλλά και για την σημασία των συνδικάτων ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε:
«Προφανώς πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πολιτικές προεκτάσεις. Προφανώς το Υπουργείο Εργασίας ήταν αυτό το οποίο ήταν και πολιτικά υπεύθυνο, αλλά και θεσμικά υπεύθυνο για τις χρηματοδοτήσεις αυτές. Μάλιστα η κυρία Στρατινάκη δείχνει προς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας στη δήλωσή της και προφανώς πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις και από τους ίδιους τους υπουργούς Εργασίας που διαχειρίστηκαν αυτές τις χρηματοδοτήσεις όπως υποδεικνύει και η κυρία Στρατινάκη. Φυσικά και η ίδια προφανώς πρέπει να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Με παρένθεση το διάστημα ’15-’19, ήταν σχεδόν μόνιμη σε αυτή τη θέση, από το ’11 μέχρι το ’23, όταν ο Σκουρλέτης υπουργός Εργασίας έφυγε μετά ξαναγύρισε όταν βγήκε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και προφανώς πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις. Το πρόβλημα, το μεγάλο κατά την άποψή μου είναι το ζήτημα της απαξίωσης του συνδικαλισμού. Χθες, προχθές έγινε μια καταγγελία από ένα σωματείο σε μια επιχείρηση φαρμακευτική για διαρροή προπανίου, ότι μύριζε. Επειδή υπήρχε σωματείο, επειδή υπήρχε συνδικάτο επιχειρησιακό, ενδεχομένως να αποφεύχθηκε ένα άλλο τραγικό εργατικό δυστύχημα όπως στη Βιολάντα. Στη Βιολάντα δεν υπήρχε σωματείο. Και όταν τα σωματεία τότε και το εργατικό κέντρο Τρικάλων και το κλαδικό σωματείο ζήτησαν να μπουν κάποια στιγμή μέσα στο εργοστάσιο δεν τους άφηναν. Γι’ αυτό είναι σημαντικά τα σωματεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικά τα συνδικάτα, και για την ασφάλεια και για τους μισθούς και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων».
«Αυτή την εβδομάδα είχαμε αυτό το τραγικό δυστύχημα στη Χίο. Και μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Εγώ είχα την ευκαιρία μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο να βρεθούμε στη Χίο. Να πάμε στο νοσοκομείο, να μιλήσουμε με το διοικητή, να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, τους υγειονομικούς, να μιλήσουμε με την άδεια του διοικητή και με παρουσία διερμηνέα του νοσοκομείου που μας παραχώρησε ο διοικητής, να μιλήσουμε με θύματα αυτής της υπόθεσης. Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες οι οποίες έχουν γίνει. Βλέπουμε πάρα πολύ τοξικότητα, πάρα πολύ μίσος, βλέπουμε μια απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή στο δημόσιο λόγο, ως κοινωνία να βάλουμε ένα όριο, ότι δεν έχει σημασία αν είσαι δεξιός ή αριστερός, δεν έχει σημασία αν είσαι Έλληνας ή μετανάστης, πρέπει να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας. Γιατί υπάρχει ένα οχετός τοξικότητας», συμπλήρωσε κλείνοντας.