Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν – Δεν γίνονται απευθείας συνομιλίες

Το Ιράν βρυχάται ενόψει των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντάσσει στο οπλοστάσιό του τον βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ΧΟΡΑΜΣΑΧΡ – 4 που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

Οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Ομάν για τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ τους εδώ και εννέα μήνες, ωστόσο δεν συνομίλησαν απευθείας μεταξύ τους.

«Για πρώτη φορά μετά τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν τον Ιούνιο του 2025 Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν για έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν και δήλωσαν ότι η διπλωματική προσπάθεια θα συνεχιστεί», μεταδίδει το CNN.

Οι συνομιλίες που έγιναν με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών του Σουλτανάτου διήρκεσαν οκτώ ώρες με καμία από τις δύο πλευρές να μην υπαναχωρεί από την αρχική της θέση.

«Σήμερα έγιναν κάποιες καλές συζητήσεις, ακούστηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών και συμφωνήθηκε οι συνομιλίες να συνεχιστούν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Τι ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη

Ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Ουίτκοφ και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ μετέφεραν στην Τεχεράνη ότι η Ουάσιγκτον ζητά:

-Μόνιμη παύση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου

-Μείωση των βαλλιστικών πυραύλων

-Παύση στήριξης προς τους συμμάχους στην περιοχή

Το Ιράν φέρεται να απαίτησε η συζήτηση να αφορά αποκλειστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ ζήτησε:

-Διατήρηση δικαιώματος για εμπλουτισμό ουρανίου

-Άρση κυρώσεων

Το Ιράν έδειξε να ενοχλείται από την ένταξη στην διαπραγματευτική ομάδα του διοικητή της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στρατεύματα στην περιοχή με το αεροπλανοφόρο Λίνκολν να βρίσκεται σε απόσταση βολής από το Ιράν.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα λόγια των δικών του ανθρώπων

Απόρρητο