«Βαθιά» στο πολιτικό «παιχνίδι» μπαίνει η Μαρία Καρυστιανού, πυκνώνοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις της, τοποθετούμενη σε ζητήματα αιχμής.
Η ανάρτησή της για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, καθώς μίλησε για «εθνική προδοσία», επικαλούμενη πρόσφατη τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
«Η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και η άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας από το διεθνές δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτες και οποιαδήποτε απεμπόλησή τους είναι εθνική προδοσία».
Τι απάντησε κυβέρνηση & αντιπολίτευση στην ανάρτηση Καρυστιανού
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συμπολίτευσης, απάντησαν στα λεγόμενα της πρώην προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι αν οι απόψεις της στα εθνικά θέματα είναι αυτές, τότε δεν θα μακροημερεύσει πολιτικά.
«Η κυρία Καρυστιανού -προς το παρόν, τουλάχιστον- είναι μία από τους εκατομμύρια πολίτες, που οφείλει η κυβέρνηση αυτή να υπηρετεί δια της πολιτικής. Δεν είναι ούτε συνομιλητής με ξεχωριστή υποχρέωση του Πρωθυπουργού ενημέρωσης, ούτε τίποτα το παραπάνω».
Με τις τοποθετήσεις της, η κ. Καρυστιανού δείχνει να στέκεται απέναντι από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και αυτά, με τη σειρά τους, επιχειρούν να οριοθετηθούν απέναντι στο εγχείρημα της.
«Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι σε αυτά περί ”εθνικής προδοσίας”», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κ. Καρυστιανού δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Φάνηκε, άλλωστε, από τις δηλώσεις της για τις αμβλώσεις», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.
Το απόγευμα της Τρίτης, η κ. Καρυστιανού προχώρησε σε νέα ανάρτηση, αυτή τη φορά για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της για την τραγωδία στα Τρίκαλα, δείχνοντας πως σκοπεύει να παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
«Κάθε δυστύχημα αποκαλύπτει τραγικές ευθύνες! Γιατί θα μπορούσε να αποφευχθεί! Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με της δημοσκόπηση της Interview, μετά τις θέσεις που εξέφρασε για τις αμβλώσεις η κ. Καρυστιανού, παρουσιάζει ανεπαίσθητη μείωση του ποσοστού των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα υπό την ηγεσία της.
Ωστόσο, στην ίδια μέτρηση, το 70% των ερωτώμενων θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμη να εισέλθει ενεργά στην πολιτική, με το 27% να τη θεωρεί πολύ και αρκετά έτοιμη, ενώ το 3% δεν εκφέρει άποψη.
Το «θολό» τοπίο στο πολιτικό σκηνικό, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος Τσίπρα – Καρυστιανού.