Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, άσκησε η εισαγγελέας εις βάρος του 16χρονου που συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό τού 17χρονου, στις Σέρρες.
Τα ευρήματα του ιατροδικαστή στη σορό του άτυχου 17χρονου είναι σοκαριστικά και φανερώνουν την αγριότητα της επίθεσης που δέχθηκε. Το θύμα έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ρήξη οργάνων, γεγονός που σημαίνει ότι δέχτηκε πολλά και ισχυρά χτυπήματα τόσο στο κεφάλι του όσο και σε άλλα σημεία του σώματός του.
Ο 16χρονος ισχυρίστηκε ότι ο καυγάς ήταν «για δύο», ότι δεν συμμετείχαν άλλα άτομα και ότι είχε μικρή διάρκεια. Επιπλέον, ανέφερε πως όταν αποχώρησαν από το σημείο, δεν αντιλήφθηκε ότι ο 17χρονος δεν είναι καλά στην υγεία του και επέμενε ότι όλα έγιναν με αφορμή ένα μήνυμα που φέρεται να έστειλε το θύμα στην κοπέλα του 16χρονου.
Ο 16χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην ανακρίτρια Σερρών, από την οποία πήρε προθεσμία για την Παρασκευή στις 13:00 και μέχρι τότε παραμένει υπό κράτηση. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δίωξη ασκήθηκε και στη μητέρα του 16χρονου για παραμέληση ανηλίκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος βρισκόταν ακόμα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα. Ο 18χρονος αδερφός του 16χρονου έχει απασχολήσει τις αρχές αρκετές φορές.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα το βράδυ, από ένα κατάστημα κοντά στην Μητρόπολη Σερρών όταν ο 16χρονος βρήκε τον 17χρονο σε ένα κατάστημα και του ζήτησε να βγει έξω από το κατάστημα.
Στην συνέχεια, στα σκαλιά της εκκλησίας φέρεται να έδωσε τα φονικά χτυπήματα – και την αγκωνιά που του έδωσε στο κεφάλι. Στην συνέχεια, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνέχισε να τον χτυπά.
Έπειτα ο 17χρονος σηκώθηκε και πήγε με την παρέα του στο σπίτι του, με κανέναν να μην επικοινωνεί το γεγονός, ούτε από την παρέα του 17χρονου. Ο 17χρονος δεν μπόρεσε να μεταβεί στο σωμάτιό του, πήγε στο υπόγειο και την επόμενη μέσα η αδερφή του τον βρήκε νεκρό στο υπόγειο, έχοντας καταλήξει από τα τραύματά του.
Νωρίτερα το πρωί οι γονείς του άτυχου 17χρονου δήλωσαν την εξαφάνισή του στην αστυνομία, άρχισαν να τον αναζητούν παντού και λίγη ώρα αργότερα η αδελφή του τον εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις του στο υπόγειο την πολυκατοικίας.
Αιτία, σύμφωνα με τον δράστη, ήταν ένα μήνυμα που έστειλε ο 17χρονος σε μία κοπέλα και τον 16χρονο να ζητά τον λόγο.
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν το θάνατο του.
«Έχει λήξει η εποπτεία του 16χρονου από την επιμελήτρια ανηλίκων Σερρών» – Όσα είπε ο δικηγόρος του 16χρονου κατηγορούμενου
Ο Λεωνίδας Βασιλάκος, δικηγόρος του 16χρονου κατηγορούμενου, μίλησε στο MEGA.
«Δυστυχώς έχουμε την απώλεια ζωής ενός εφήβου, του 17χρονου, υπό περιστάσεις δύσκολες. Ο εντολέας μου είναι ένα παιδί από μία «δύσκολη» οικογένεια, «έχασε» τον πατέρα του πριν από 8 μήνες. Η μητέρα του ήταν στη χρήση ουσιών. Δεν ήταν ένα παραβατικό παιδί έτσι όπως αποτυπώθηκε στην δημοσιογραφική έρευνα. Είχε μία σύλληψη για μια κατοχή μικροποσότητας χασίς πριν από 2 χρόνια. Επί αυτής της υπόθεσης του είχε επιβληθεί το αναμορφωτικό μέτρο της “επιτροπείας” από επιμελήτρια ανηλίκων Σερρών. Η επιμελήτρια ανηλίκων Σερρών η οποία επιδεικνύει ένα σπουδαίο έργο στην πόλη των Σερρών, είχε την επίβλεψη του νεαρού για έναν χρόνο, αυτό έληξε στα τέλη Νοεμβρίου του 2025. Σε αυτόν τον χρόνο δεν είχε απασχολήσει το παιδί. Υπήρχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με την επιμελήτρια κατά την διάρκεια των γιορτών, δυστυχώς συνέβη αυτό. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την παραμέληση της εποπτείας. Είναι 15 ετών και 1 μήνα για την ακρίβεια η ηλικία του», υπογράμμισε.
«Δεν πήγε να σκοτώσει ο 16χρονος, πήγε να λύσει μία διαφωνία»
«Πριν από 3 χρόνια είχε στείλει κατεπείγουσα το «Χαμόγελο του Παιδιού», δεν έγινε τίποτα, παρέμεινε η επιμέλεια στην μητέρα, ο πατέρας ήταν κρατούμενος. Αντιμετώπιζαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Παρέμεινε η επιμέλεια στην μητέρα παρόλο που είχαν ενδιαφερθεί δύο θείες να πάρουν την επιμέλεια. Η μόνη επίβλεψη που είχε από θεσμικά όργανα ήταν από την επιμελήτρια ανηλίκων Σερρών για ένα έτος. Η επιμελήτρια τον έβλεπε 2-3 φορές την εβδομάδα. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν υπάρχει στη δικογραφία. Σας το λέω γιατί έχουν διαρρεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες από χθες που μιλούν για συγκεκριμένα πράγματα, δεν μπορώ να ξέρω πώς έχουν βγει αυτά», συνέχισε ο κ. Βασιλάκος.
«Για να δικαστεί κανείς με την κατηγορία που έχει επιβληθεί στον εντολέα μου, θα πρέπει καταρχάς, να έχει ανθρωποκτόνο δόλο. Το παιδί δεν πήγε για να σκοτώσει, αλλά να λύσει μια διαφωνία μεταξύ τους, για ασήμαντη αφορμή. κλιμακώθηκε σε ένα σύντομο ξυλοδαρμό, και κατόπιν, σηκώθηκαν και έφυγαν πηγαίνοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν έχει χτυπηθεί ο εντολέας μου, δεν πρόλαβε να τον χτυπήσει ο 17χρονος. Δεν είχε ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες», προσέθεσε.
Τι προβλέπει η επιτήρηση ανηλίκου – Πώς αξιολογείται ένα παραβατικό περιστατικό
Ο Λευτέρης Μιχαηλίδης, Επίτιμος εισαγγελέας- δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω & πρ. Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, μίλησε στο MEGA για την υπόθεση.
«Τα αναμορφωτικά μέτρα δεν τα επιβάλει η κοινωνική λειτουργός. Τα αναμορφωτικά μέτρα επιβάλλονται από τον εισαγγελέα και τον δικαστή. Μεταξύ των αναμορφωτικών μέτρων είναι η επιτήρηση και η επιμέλεια από τον επιμελητή και τις εταιρείες ανηλίκων κτλ. Υπάρχουν 12 αναμορφωτικά μέτρα ου επιβάλει ο εισαγγελέας και το δικαστήριο, τα διαβαθμίζει ανάλογα με την σοβαρότητα της παραβατικότητας», τόνισε.
Και συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης: «Σε κάθε εισαγγελία επαρχιακή, που δεν έχει την οργάνωση όπως στην εισαγγελία Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας ασχολείται και με τα ανήλικα. όταν ο εισαγγελέας παίρνει μια μήνυση για έναν ανήλικο που έχει μικρή παραβατική συμπεριφορά, πχ μια κλοπή, βλέπει τις συνθήκες τέλεσης αδικήματος, αξιολογεί την προσωπικότητα του δράστη και αφού τον φωνάζει, αντί να ασκήσει ποινική δίωξη, του βάζει αναμορφωτικά μέτρα. ένα από αυτά είναι η επιμελής επιμέλεια από τον πατέρα ή έναν επίτροπο, την επιμέλεια σε επιμελητή ανηλίκων. Επίσης υπάρχουν και άλλα μέτρα, πχ παρακολούθησης προγραμμάτων από κοινωνικούς φορείς».