Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ και ο Πάνος Ρήγας από το ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν στην «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Μαρκόπουλος: «Σε έναν βαθμό, οι κινητοποιήσεις είναι πολιτικά υποκινούμενες»
Για τα αιτήματα των αγροτών μίλησε αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος, και για τις κινήσεις της κυβέρνησης.
«Ορθώς η κυβέρνηση άφησε ένα περιθώριο για τις κινητοποιήσεις, γιατί και αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα προβλήματά τους. Ορθώς η αστυνομία δεν προέβη σε κάποια βίαιη ενέργεια. Η κυβέρνηση όμως έχει κάνει βήματα. Ως οφείλαμε να κάνουμε, οι άνθρωποι πληρώθηκαν, είδαμε ότι μία σειρά αιτημάτων τους έχουν ικανοποιηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε «ελατέ για διάλογο». Το να μην προχωρούμε σε διάλογο, είναι αντιπαραγωγικό και άδικο για μια σειρά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν. Αυτά τα θέματα δεν θα συζητηθούν στον δρόμο, ούτε σε παράλληλους μονολόγους. Να έρθουν να μιλήσουμε. Εκτιμώ ότι από εδώ και πέρα οι κινητοποιήσεις, λαμβάνουν έναν άλλο χαρακτήρα. Σε έναν βαθμό και όχι στον απόλυτο, οι κινητοποιήσεις θεωρώ ότι είναι υποκινούμενες. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν βγει με τα δικά τους αιτήματα και οι οποίοι δεν εντάσσονται σε πολιτική καθοδήγηση. Όμως μην έχουν αυταπάτες, υπάρχει και πολιτική παρέμβαση και στοχοποίηση και εκμετάλλευση, για την δημιουργία ενός κλίματος αναταραχής, εξεγερσιακού κλίματος, στο οποίο δεν νομίζω ότι συμφωνεί το σύνολο των αγροτών, ακόμη και αυτών που είναι στα μπλόκα. Οι αγρότες θέλουν λύση για το πρόβλημά τους, δεν θέλουν κοινωνική επανάσταση», είπε αρχικά.
«Περιμένω με μεγάλο σεβασμό τις αυριανές αποφάσεις του αγροτικού κινήματος, όμως ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος. Και εμείς ως κυβέρνηση οφείλουμε σε όλο αυτό να βάλουμε ένα όριο. Δεν τσουβαλιάζω τους αγρότες αλλά μία μεγάλη μερίδα των αγροτών, τους παρακολουθούμε να ελέγχονται από τον εισαγγελέα. Πιστεύετε ότι δεν υπήρξαν αγρότες που πίσω από τις κινητοποιήσεις θέλησαν να κρύψουν τους ελέγχους που σε προσωπικό επίπεδο ασκούνται αυτή την στιγμή; δεν υποβαθμίζω όμως το «λαϊκό» του αιτήματος. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα, αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι πίσω από τις κινητοποιήσεις ήθελαν να κρύψουν τις ανομίες τους», συνέχισε ο κ. Μαρκόπουλος.
Μαργαρίτης: «Ο Μητσοτάκης όπου θέλει, δίνει»
Ο κ. Μαργαρίτης με την σειρά του υπογράμμισε: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι εδώ και 6 χρόνια, η χώρα μας, δεν έχει δει κάποια μεγάλη μεταρρύθμιση στο αγροτικό θέμα. Πρέπει να δούμε ποια είναι η κινητήριος δύναμη της «εξέγερσης». Η χώρα μας στηρίχθηκε οικονομικά στον τουρισμό και στις κατασκευές. αυτό το μοντέλο ανάπτυξης είναι ευάλωτο και από την περιβαλλοντική κρίση και από τις διεθνείς εξελίξεις. Ο πρωτογενής τομέας έπρεπε να στηριχθεί, ήταν το «μάθημα» της πανδημίας. Ήταν η ασφάλεια της χώρας. Αντί να έχουμε μεταρρυθμίσεις και στήριξη, έχουμε μία χώρια με τις μεγαλύτερες περιφερειακές ανισότητες. Εάν στην ερήμωση των πόλεων προσθέσουμε και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό δημιούργησε έναν μεγάλο θυμό. Ο Μητσοτάκης όταν θέλει, δίνει. Είναι θέμα ιδεολογικό. Ένα σημαντικό ζήτημα αυτή την στιγμή είναι η συνθήκη Mercosur. Εάν αυτό προχωρήσει, ο Μητσοτάκης θα έχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα».
Ρήγας: «Δεν ελέγχονται πολιτικά οι κινητοποιήσεις των αγροτών»
Ο κ. Ρήγας στη συνέχεια σημείωσε: «Αναφορικά με τι αγροτικές κινητοποιήσεις, ό,τι μπορούσαμε εκείνη την περίοδο – όταν είχαν έρθει οι αγρότες στην Αθήνα και το υπουργείο – το κάναμε. Το σύνολο των αγροτών έχει αντιδράσει και δεν ελέγχεται από κανέναν πολιτικά. Ως ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι τα αιτήματά τους, είναι σημαντικά».
Αγρότες: «Από το 2008 έχει η ΝΔ στο συρτάρι μία στρατηγική για την αγροτική πολιτική»
Ο οινοποιός, Βάιος Γκανής, μίλησε στο MEGA για το ζήτημα: «Είμαι χρεωμένος γιατί ήταν δικό μου το ρίσκο, όταν ήρθα από τις ΗΠΑ, να έρθω στην Ελλάδα για να κάνω επιχείρηση. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ποτέ δεν βρήκα ένα κράτος ως συμπαραστάτη. Όχι να μου δώσει χρήματα, αλλά να μην μου βάζει εμπόδια σε αυτό που θέλω να κάνω. Με δική μας υπογραφή μπήκαμε στο green plan της Ευρώπης και ξαφνικά και το δικό μας το κράτος και η Ευρώπη είναι σε αντίφαση. Με στεναχωρεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν πήρε την άποψή του αγροτικού τομέα. Από το 2008 έχει το κόμμα της ΝΔ στο συρτάρι του 144 σελίδες για την στρατηγική στον αγροτικό τομέα. Με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται οι αγροτοσυνδικαλιστές, να ελέγχονται και οι πολιτικοί που είναι στις υποκλοπές. Δεν μπορώ να βλέπω έναν «χορό δισεκατομμυρίων» για άλλα πράγματα και δεν έχει χρήματα. Ποιο θέμα των αγροτών έχει λυθεί; Ακόμη και το θέμα του ρεύματος, η απάντηση είναι «θα το συζητήσουμε με τον πάροχο, και αν και εφόσον υπάρχει χώρος», όταν ο Τσιάρας στην συνέντευξη του είπε ότι για τον πάροχο ρεύματος έχουμε κατοχυρωμένες, κατώτατες εγγυημένες τιμές. Για τον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν κατώτατες τιμές γιατί αυτό είναι κατά του ευρωπαϊκού έναντι του ελληνικού. Συζήτηση με αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα γίνει».