Από ασφυξία, αγκαλιασμένοι ο ένας με τον άλλον, πέθαναν οι 4 ορειβάτες που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη ανήμερα των Χριστουγέννων και εγκλωβίστηκαν κάτω από τόνους χιονιού.
Η τραγωδία
Τα τέσσερα θύματα της τραγωδίας στα Βαρδούσια είδαν το τέλος να πλησιάζει, ζωντανοί αλλά θαμμένοι κάτω από τη χιονοστιβάδα που τους καταπλάκωσε. Εγκλωβίστηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι μέσα σε μεγάλη ποσότητα χιονιού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν. Τα λεπτά που ακολούθησαν χωρίς οξυγόνο ήταν δραματικά.
Ο θάνατός τους ασφυκτικός σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στις σορούς.
Οι τέσσερις σοροί των άτυχων ορειβατών μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο της Άμφισσας στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου. Ο θάνατός τους αποδίδεται σε ασφυξία καθώς εξωτερικά δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις.
Θρήνος στις οικογένειες
Ο Γιώργος Δόμαλης, ο Κώστας Πατίκας, ο Θανάσης Κολοτούρος και η Θεοδώρα Καπλάνη έφυγαν μαζί στην τελευταία διαδρομή της ζωής τους.
Ο πόνος αβάσταχτος. Οι γονείς του Γιώργου Δόμαλη είναι διπλά συντετριμμένοι, καθώς την ημέρα της τραγωδίας προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον γιο τους για να του ανακοινώσουν ότι έφυγε από τη ζωή ο παππούς του.
«Χάλια είμαστε όλοι. Δε μας είχε πει, απλά ήξερε ότι δεν ήταν ο καιρός, απλά έγινε τραγικό λάθος. Την Πέμπτη το βράδυ πέθανε ο πατέρας μου, την Πέμπτη στις πέντε η ώρα (το απόγευμα) και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα. Τον πήρε ο παππούς του, πέντε πέθανε ο παππούς δέκα πέθανε το παλικάρι», ανέφερε ο πατέρας του άτυχου ορειβάτη.
Οι γονείς της Θεοδώρας Καπλάνη την περίμεναν να γιορτάσουν όλοι μαζί την αλλαγή του χρόνου, όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια.
«Είπε ότι κάπου θα πάει να κάνει αναρρίχηση, δεν μας είπε με ποιους όμως, έφυγε, μίλησε και με το ξενοδοχείο και το πρωί ξεκίνησαν και ανέβηκαν το βουνό. Έφτασαν περίπου τα δύο τριακόσια (μέτρα), το βράδυ έγινε αυτό. Όλη μέρα είχε σήμα. Μετά απ’ αυτό, χάσαμε τα ίχνη. Προσπάθησαν να περάσουν τη χιονοστιβάδα. Σήμερα το πρωί θα ερχόταν εδώ», ανέφερε ο πατέρας της.
Την ημέρα της τραγωδίας οι φίλοι των άτυχων ορειβατών όσο εκείνοι δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, μέσα τους γνώριζαν ότι κάτι κακό είχε συμβεί.
Τα δυσάρεστα νέα δεν άργησαν να έρθουν.
«Πήρα τηλέφωνο για χρόνια πολλά ανήμερα δεν το σήκωναν, ήρθα σε επαφή μετά με την Αλεξάνδρα, την κοπελιά του Γιώργου, δεν είχε επαφή καμία, έπαιρνα τηλέφωνο τον Κολοτούρο, κανένας δεν το σήκωνε, δεν υπήρχε σήμα και εκεί κατάλαβα ότι είχε συμβεί κάτι κακό γιατί είχε περάσει και η ώρα. Ήμουν πεπεισμένος ότι τα παιδιά ήταν θαμμένα», είπε ο ορειβάτης Παναγιώτης Καπώνης.
Η τραγωδία στα Βαρδούσια έχει συγκλονίσει τους πάντες.