«Θρίλερ» με τον Δανό δότη σπέρματος – Το καρκινογόνο γονίδιο & ο παγκόσμιος συναγερμός

Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από την αποκάλυψη ότι το σπέρμα ενός Δανού δότη που χρησιμοποιήθηκε από κλινικές στην Ευρώπη αποδείχθηκε πως είχε μία σοβαρή και καρκινογόνο γενετική μετάλλαξη.

Τραγική τροπή παίρνει όμως και στη χώρα μας η υπόθεση καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή αιματολογίας – ογκολογίας Αντώνη Καττάμη, ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του και το αδελφάκι του νοσεί.

«Δυστυχώς ‘κατέληξε’ από τον καρκίνο. Δυστυχώς εμφάνισε και το δεύτερο αδελφάκι περίπτωση».

Ανησυχία για την Ελλάδα & 11 οικογένειες

Από το σπέρμα του Δανού δότη έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 197 παιδιά στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 18 παιδιά στη χώρα μας, σε 11 οικογένειες.

Εντύπωση προκαλεί πως η Δανία που είναι παγκοσμίως γνωστή για τις υπηρεσίες δωρεάς σπέρματος, δεν είχε μέχρι πρότινος κεντρικό, κρατικό μητρώο για τους δότες ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν χρησιμοποιείται το σπέρμα ενός δότη από πολλές οικογένειες.

«Το πρόβλημα εδώ προέκυψε γιατί δεν υπήρχε μητρώο από τη Δανία ενώ η Ελλάδα διαθέτει μητρώο από το 2017, οπότε για μένα θα πρέπει να γίνει κάτι κεντρικά ευρωπαϊκά για την καταγραφή στο πού δίνεται και ποιος δότης για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε η εργαστηριακή κλινική γενετίστρια, Δήμητρα Χριστόπικου.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει ήδη ενημερώσει τις κλινικές στην Ελλάδα, οι οποίες με τη σειρά τους ενημερώνουν τις οικογένειες που έλαβαν το γενετικό υλικό του συγκεκριμένου δότη από τη Δανία για περαιτέρω έλεγχο.

«Κατά την γνώμη μου σε ένα κράτος κοινωνικό που είναι κοντά στον πολίτη μετά από ένα τέτοιο γεγονός που έχει ανθρώπινες διαστάσεις και δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία στους γονείς που χρησιμοποίησαν αυτόν τον δότη, πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει και να είναι αρωγός στις εξετάσεις που θα υποβληθούν αυτά τα παιδιά», τόνισε η κ. Χριστόπικου.

«Θρίλερ» στην Ευρώπη

Ο Δανός δότης, που ξεκίνησε να δίνει σπέρμα πριν από 17 χρόνια όταν ήταν φοιτητής, ήταν υγιής και πέρασε όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Ωστόσο, μέρος του DNA του είχε μεταλλαχθεί πριν ακόμη γεννηθεί. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του δεν φέρει την βλαβερή μετάλλαξη, όμως 20% των σπερματοζωαρίων του την περιέχουν.

Κάποια παιδιά που συνελήφθησαν από τον δότη έχουν ήδη πεθάνει. Πολλά ακόμη αναμένεται να εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως πρέπει να γίνονται παραπάνω έλεγχοι. Η εν λόγω υπόθεση αποκαλύπτει όχι μόνο τις ελλείψεις στο δανέζικο σύστημα αλλά και τα κενά ρύθμισης σε σειρά χωρών.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα λόγια των δικών του ανθρώπων

Απόρρητο