Μ. Βρετανία: Σάλος για το «ροζ γκαλά» στο Βρετανικό Μουσείο στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οι σφοδρές αντιδράσεις για τη διοργάνωση του Ροζ Χορού στην περίφημη Αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο, δεν λένε να κωπάσουν.

Μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, οι Ινδοί μεγιστάνες Αμπάνι, νοίκιασαν την αίθουσα των Γλυπτών και την μετέτρεψαν σε Μπόλιγουντ.

Πολιτικοί, σταρς του κινηματογράφου, όπως η Κριστίν Σκοτ Τόμας, και θρύλοι της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ο Μικ Τζάγκερ, χρυσοπλήρωσαν 2.000 βρετανικές λίρες για μία πρόσκληση στο Pink Ball, μαζί με δεκάδες κοσμικούς, στάρλετς και ινφλουένσερς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και πριν από τη διοργάνωση του πάρτι, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το παρομοίαζαν με το Μετ Γκαλά της Νέας Υόρκης, το ετήσιο σόου, με τις εκκεντρικές εμφανίσεις.

Ο Μικ Τζάγκερ, η Ναόμι Κάμπελ, η Τζάνετ Τζάκσον, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ήταν μεταξύ του ετερόκλητου πλήθους που έδωσε το παρών στον Ροζ Χορό του Βρετανικού Μουσείου.

Περισσότερα από 800 διασημότητες έφτασαν στο Great Court και στο Round Reading Room του Βρετανικού Μουσείου, για να απολαύσουν ένα δείπνο με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία, για την περίσταση λούζονταν από ένα αντιαισθητικό ροζ φως.

Καταδίκη από την Ελλάδα

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόβσκι, με ανάρτηση της χαρακτήρισε την εκδήλωση και το θέαμα, με πολλή ευγένεια, άστοχο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατηγόρησε το Βρετανικό Μουσείο για προκλητική αδιαφορία.

Οι σφοδρότερες αντιδράσεις προήλθαν ωστόσο από την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Ο καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Paul Cartledge, χαρακτήρισε άκρως προσβλητική ενέργεια το δείπνο στην αίθουσα Γλυπτών.

«Όσα χρήματα κι αν έχουν συγκεντρώσει, αυτό που σίγουρα έχουν καταφέρει είναι να υποβαθμίσουν το μουσείο σε ένα υποτιμητικό, αντιπολιτισμικό χώρο που στέκει στο ίδιο, πολύ χαμηλό επίπεδο με τα ετήσια γκαλά των Βραβείων Όσκαρ».

Στους ίδιους τόνους και η κορυφαία θεατρική ηθοποιός της Μεγάλης Βρετανίας και Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η Ντέιμ Τζάνετ Σούτζμαν.

«Ένα δείπνο μπροστά σ’ αυτές τις εκθαμβωτικές μαρμάρινες φιγούρες είναι μάλλον προκλητικό. Τα Γλυπτά πρωταγωνιστούν στην ακινησία τους πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με ροζ πρόσωπα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους παρευρισκόμενους, κανένας από τους οποίους δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σωματική τους χάρη, πόσο μάλλον με τον αρχαίο συμβολισμό τους».

«Ενοικιάζονται» τα Γλυπτά του Παρθενώνα για κοσμικές εκδηλώσεις

Η συγκέντρωση χρημάτων για τη συντήρηση των χώρων και των εκθεμάτων, σεβαστή, όχι όμως με κάθε κόστος.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Αποστολή στο Ισραήλ δύο χρόνια μετά την 7η Οκτωβρίου

Πολιτισμός

Απόρρητο