Σε σοκ βρίσκεται η Γαλλία μετά την κλοπή ανεκτίμητης αξίας κοσμημάτων μέσα από το Μουσείο του Λούβρου, που είναι και μία από τις μεγαλύτερες κλοπές που έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως σε χώρο πολιτισμού.
Σε σημερινές της ανακοινώσεις η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού περιέγραψε την πρωτοφανή επιχείρηση των ληστών, η οποία συνολικά κράτησε λιγότερο από 7 λεπτά, ενώ οι επιτήδειοι έμειναν στη φημισμένη αίθουσα «Απόλλων» λιγότερο από 4 λεπτά, κόβοντας με τροχούς τις προθήκες την ώρα που μέσα στο Μουσείο βρίσκονταν επισκέπτες.
Οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν ότι τα μέλη της συμμορίας είχαν βοήθεια εκ των έσω και ίσως λειτουργώντας κατ’ εντολή κάποιου συλλέκτη.
Η ληστεία του αιώνα
Η εικόνα ενός εκ των δραστών της πρωτοφανούς κλοπής στο Λούβρο να ανοίγει ανενόχλητος τις προθήκες με τα κοσμήματα αμύθητης αξίας, παρουσία επισκεπτών, έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.
«Οι Γάλλοι νιώθουν σαν να τους έχουν κλέψει. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως αποτύχαμε, επειδή κάποιοι κατάφεραν να στήσουν έναν γερανό, σε κοινή θέα, στους δρόμους του Παρισιού», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.
Με τη βοήθεια του τμήματος γραφικών του MEGA και την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καταγράφεται καρέ καρέ η κινηματογραφική κλοπή στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου.
Φορώντας κίτρινα γιλέκα, όπως αυτά των εργατών, δύο από τους 4 επιτήδειους σκαρφάλωσαν με ανυψωτικό μηχάνημα σε μπαλκόνι του μουσείου. Έσπασαν το τζάμι και μπήκαν στην αίθουσα με τα κοσμήματα από την περίοδο του Ναπολέοντα. Με αστραπιαίες κινήσεις έκοψαν με τροχό τις προθήκες και κατάφεραν να αρπάξουν 9 κοσμήματα, μπροστά στα μάτια επισκεπτών. Οι απατεώνες διέφυγαν χρησιμοποιώντας ξανά το ανυψωτικό μηχάνημα. Ανέβηκαν σε σκούτερ και εξαφανίστηκαν.
Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των κλεφτών, που έφυγαν με λεία ιστορικά κοσμήματα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, συζύγου του Ναπολέοντα του Τρίτου, αλλά και κοσμήματα από τις βασίλισσες Μαρία – Αμελί και Ορτάνς.
«Η κλοπή που διαπράχθηκε στο Λούβρο αποτελεί επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά που αγαπάμε, επειδή αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Θα βρούμε τα έργα και οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Τα ερωτήματα πληθαίνουν για το πώς οι κλέφτες δεν έγιναν αντιληπτοί εγκαίρως από τους φύλακες του μουσείου και πώς κατάφεραν να διαφύγουν. Οι υπάλληλοι του Λούβρου λένε πως οι απολύσεις τουλάχιστον 200 συναδέλφων τους οδήγησαν σε τεράστια κενά ασφαλείας.
«Η διοίκηση αγνόησε εντελώς όλες αυτές τις ειδοποιήσεις».
Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα πιθανά σενάρια πίσω από την κλοπή είναι:
– Να έχει παραγγελθεί από κάποιον συλλέκτη.
– Να έχει γίνει από κλέφτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους πολύτιμους λίθους.
– Οι δράστες να έκλεψαν τα κοσμήματα για να τα χρησιμοποιήσουν για ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σφοδρές αντιδράσεις
Η γαλλική κυβέρνηση δέχεται σφοδρές επικρίσεις.
Η εισαγγελέας του Παρισιού ανέφερε ότι δεν αποκλείεται πίσω από τη ληστεία να κρύβεται κάποια σπείρα κλεφτών εκτός Γαλλίας, εκτιμώντας ότι οι δράστες μπορεί να είχαν βοήθεια εκ των έσω στο μουσείο.
«Μπορεί να έχει δοθεί εντολή από κάποιους που είχαν στοχοποιήσει αυτά τα κοσμήματα, λόγω των πολύτιμων λίθων, των μαργαριταριών και των άλλων αντικειμένων».
Το μουσείο του Λούβρου, με έκταση 73.000 τετραγωνικά μέτρα φιλοξενεί 35.000 έργα τέχνης. Αναλυτές λένε ότι η πρωτοφανής διάρρηξη είναι ένα καμπανάκι για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα μουσεία του κόσμου.