Η Βικτώρια Μητσαρά, αδελφή 28χρονης εγκύου που έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο της Άρτας μετά από αλλεργική αντίδραση, και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που αφορά τον θάνατο της 28χρονης.
Υπενθυμίζεται πως η 28χρονη προσήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου της Άρτας με πόνους και αιμορραγία, σημάδια επαπειλούμενης κύησης. Οι γιατροί του νοσοκομείου της χορήγησαν αντιβίωση, όμως ξαφνικά υπέστη αλλεργικό σοκ.
Ο οργανισμός της κατέρρευσε, χρειάστηκε να της κάνουν ΚΑΡΠΑ και να τη διασωληνώσουν. Καθώς οι ώρες περνούσαν η κατάστασή της επιδεινωνόταν και δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, το θύμα υπέστη αναφυλακτικό σοκ από φάρμακο που της χορηγήθηκε, το οποίο απαιτεί άμεση παρέμβαση, με μοναδική θεραπεία την αδρεναλίνη, την οποία ωστόσο η άτυχη γυναίκα δεν έλαβε την κρίσιμη στιγμή για τη ζωή της.
Περισσότερο φως αναμένεται να ρίξουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες ωστόσο θα χρειαστούν αρκετό χρόνο.
Η αδελφή της, Βικτώρια Μητσαρά, μιλώντας στο MEGA λέει πως αυτό που συνέβη στην αδελφή της ήταν έγκλημα.
«Η ΕΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρα έγκλημα αυτό που έγινε. Από αμέλεια μεν αλλά ήταν έγκλημα. Το γεγονός ότι δεν έβρισκαν αδρεναλίνη, της έδωσαν άλλο φάρμακο, βγαίνουν πολλά στη φόρα. Όταν έγινε στο δωμάτιο ήταν μία νοσηλεύτρια μόνο. Έκανε εμετό η αδελφή μου και ο γαμπρός μου είπε στη νοσηλεύτρια να κάνει κάτι και του είπε ‘’τι να κάνω εγώ, νοσηλεύτρια είμαι’’. Η νοσηλεύτρια απ’ ότι κατάλαβα δεν πήγε να ενημερώσει έναν γιατρό που βρισκόταν εκεί αλλά ήρε τον θεράποντα ιατρό που βρισκόταν στο σπίτι».
Στην εκπομπή μίλησε και ο Γεώργιος Αρβανίτης, πρόεδρος 3ου Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και νοσηλευτής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
«Ο νοσηλευτής εκτελεί την ιατρική πράξη άρα δεν μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση από μόνος του. Για το συγκεκριμένο περιστατικό της αλλεργικής αντίδρασης. θα έπρεπε να είναι και γιατρός εκεί. Παρόλα αυτά οι νοσηλευτές ξέρουν πώς να αντιδράσουν άμεσα αλλά χρειάζονται την εντολή».
«Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι ο τρόπος χορήγησης της αντιβίωσης αλλά και ο χρόνος αντίδρασης. Εκεί στην Άρτα υπήρχαν 4 ασθενείς, 2 νοσηλευτές και μία ειδικευμένη γιατρός. Ο ειδικευμένος γιατρός δεν υπήρχε, ήταν από το σπίτι. Ήταν σε εφημερία ετοιμότητα. Υπήρχε λίγο πιο δίπλα αναισθησιολόγος. Πρέπει να δούμε αν πήρε τους γιατρούς και πότε. Η αντιβίωση χορηγήθηκε στη φλέβα αλλά θα έπρεπε να χορηγηθεί στον ορό. Ειδοποιήθηκαν ο εντατικολόγος άμεσα;», πρόσθεσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο Γεώργιος Αρβανίτης πρόσθεσε πως στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις.