Οικονομίες μιας ζωής εξαϋλώθηκαν. Όσα λεφτά είχε μαζέψει με κόπο και ιδρώτα, δεν θα τα χαρούν τα παιδιά και τα εγγόνια του, αλλά οι μεγαλοαπατεώνες του διαδικτύου.
Ο 60χρονος που τον ξεγέλασαν τάζοντάς του επενδύσεις στο Λονδίνο, μιλά στις «Εξελίξεις Τώρα» για το οργανωμένο κύκλωμα που ξεγελά μέχρι και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του χρηματιστηρίου.
Μάστιγα οι απάτες
«Μέσα στο διαδίκτυο είδα μία διαφήμιση της… (τράπεζα) ότι μπορούμε να επενδύσουμε και με τεχνητή νοημοσύνη. Άφησα το τηλέφωνό μου και μετά από μία – δύο ώρες επικοινώνησαν μαζί μου. Ξεκινήσαμε με 500€. Επικοινωνούσαμε σχεδόν κάθε μέρα. Και ξεκινήσανε με κάτι μικροποσά που υποτίθεται ότι κερδίζεις. Μετά από δυο – τρεις μέρες, έβαλα άλλα δύο χιλιάρικα».
Όπως αναφέρει το θύμα στις «Εξελίξεις Τώρα», το κύκλωμα ήταν τόσο καλοστημένο που έδινε στον πελάτη όλα τα πρωτόκολλα φερεγγυότητας. Αποδείξεις, πλατφόρμες, λογαριασμοί, όλα έμοιαζαν να συμφωνούν με το γράμμα του νόμου.
«Μου έδινε οικονομικές συμβουλές, θα επενδύσουμε μέχρι τώρα εδώ, μέχρι τώρα εκεί. Λέω ρε παιδιά, μέχρι πού θα πάει το να επενδύουμε, γιατί άρχισαν να φεύγουν ύστερα ποσά διάφορα. Τα δύο γίναν πέντε χιλιάρικα, τα πέντε γίναν δέκα στις επόμενες καταθέσεις. Μέχρι και 15 υπήρχε κατάθεση. ‘Αφού τα βλέπεις’, λέει, ‘ότι κερδίζουμε’».
«Μου πήραν 105.000€»
Η πλατφόρμα τους είναι άρτια οργανωμένη. Είχαν απαντήσεις για όλες τις ερωτήσεις. Οι απατεώνες είχαν τον τρόπο να χειραγωγήσουν ακόμη και τον πιο καλά ενημερωμένο επενδυτή μιλώντας του καθημερινά στο τηλέφωνο και καθοδηγώντας τον προς το υποτιθέμενο συμφέρον του.
«Ήταν τόσο πειστικό και η καθημερινή επαφή. Τους είπα ‘ρε παιδιά, τα χρήματα γίναν πολλά θέλω να βγάλω’. Λέει ‘όχι τώρα θα περιμένεις’. Λέω ‘μέχρι πότε θα περιμένω το αργότερο;’ Λέει ‘το αργότερο θα είναι 7 Αυγούστου, θα σηκώσεις όλο το κεφάλαιο’. Γιατί λέει τότε θα ανακοινώσει μέτρα ο Τραμπ. Μετά από 8 – 9 εμβάσματα που είχα στείλει, με παίρνουν απ’ την τράπεζά μου ότι μάλλον έχετε πέσει θύμα απάτης κι έχουμε μπλοκάρει το ebanking σας», είπε το θύμα της απάτης.
Στοιχεία-σοκ για τις απάτες μέσω διαδικτύου
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι απάτες μέσω διαδικτύου το 2024 υπολογίζονται σε 398.723, με τη λεία των επιτήδειων να ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 22,6 εκατομμυρίων.
«Λέω τα τελευταία 10 χιλιάρικα που σας έστειλα έγιναν 100, φτάνει. Η ψυχολογική μου κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, είχα χάσει τον ύπνο μου, γυρνούσα σαν το φάντασμα μέσα στο σπίτι. 105.000€. Στον Θεό ελπίζω. Είναι οι οικονομίες μίας ζωής. Πλέον έχω μία ηλικία, δεν έχω άλλες πηγές εσόδων. Ήμουν στα πρόθυρα της κατάθλιψης και ακόμα δεν μπορώ να το ξεπεράσω».
Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πλέον τα μοτίβα, τα δολώματα και τα νέα εργαλεία των απατεώνων, αξιοποιούν ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη για να εξελίξουν τις τεχνικές τους.