Απάτες: Επιτήδειοι προσποιούνται υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα & τιμαλφή

Η λεία τους υπολογίζεται πως ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θύματά τους; Ανυποψίαστοι πολίτες όλων των ηλικιών.

Ο λόγος; Για τους απατεώνες που παριστάνοντας υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, τρομοκρατούν και αποσπούν χρήματα και τιμαλφή, τεράστιας αξίας.

«Ναι μου λέει η κυρία Μ… . Λέω η ίδια. Μου λέει είμαι από τον ΔΕΔΔΗΕ, σας έχουμε καλέσει για κάτι πολύ σοβαρό. Μία επιβεβαίωση στοιχείων. Μου λέει οδός Πελοποννήσου; Του λέω εγώ δε μένω Πελοποννήσου. Μου λέει για θυμηθείτε μήπως είχατε κανένα μαγαζί γιατί εδώ λέει Πελοποννήσου. Του δίνω εγώ που μένω. Ο λόγος που σας καλώ και μάλιστα Κυριακή είναι γιατί υπάρχει διαρροή στο σπίτι σας και υπάρχει περίπτωση να πάρετε φωτιά», είπε θύμα απάτης στις «Εξελίξεις Τώρα».

Η 45χρονη που έπεσε θύμα της συμμορίας, περιγράφει αναλυτικά το πώς ο δήθεν υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ της εκμαίευσε πληροφορίες ακολουθώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.

«Δε θέλω μου λέει να φοβηθείτε, αλλά θέλω να μου πείτε αν φοράτε παπούτσια.  Του λέω εγώ όχι. Μου λέει είστε μόνη στο σπίτι; Του λέω εγώ ναι. Μου λέει είτε σίγουρη, γιατί αν δεν είστε μόνη, να βάλετε παπούτσια όλοι. Αυτός βολιδοσκοπούσε να δει αν είμαι μόνη στο σπίτι μου. Πραγματικά είχα φοβηθεί όμως. Με στέλνει στον πίνακα, μου λεγε κατέβασε αυτό το διακόπτη, ότι μου έλεγε το έκανα. Σε κάποια φάση μου λέει πηγαίνετε στην κουζίνα, ανοίξτε το μάτι που μαγειρεύετε πιο συχνά γιατί από την κουζίνα μου δείχνει ένδειξη διαρροή. Μου έλεγε πάρε ένα μπολ βάλε λαδόκολλα, μάζεψε τις μπαταρίες. Μετά μου έλεγε αν έχω χαρτονομίσματα στο σπίτι. Μιλάμε οι τύποι είναι επαγγελματίες».

Και μέσα σε λίγα λεπτά, ο «απατεώνας» έφτασε στην  πόρτα του σπιτιού της.

«Ωστόσο αυτοί πρέπει να ερχόντουσαν που τους είχα δώσει τη διεύθυνσή μου. Πάω να κλειδώσω γιατί με έχει πιάσει πανικός. Και μου λέει είστε το ροζ σπίτι με τις σκάλες με το μπάρμπεκιου; Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι αυτός είναι στο δρόμο. Δηλαδή είχαν φτάσει στις σκάλες μου».

«Μου πήραν 60.000 ευρώ»

Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε ακόμα ένα θύμα των επιτήδειων. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που όπως λέει, του πήραν 60.000 ευρώ.

«Αυτοί με πήραν τηλέφωνο ότι μου κλέβουν ρεύμα. Και μπορούμε να το διορθώσουμε ηλεκτρονικά. Του λέω στείλτε το συνεργείο να το φτιάξει. Όχι τώρα μου λέει γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Και με καθυστερούσε. Άνοιξε λίγο την πόρτα, κοίτα τον πίνακα. Μου είπε αν έχω χρήματα, αν έχω χρυσαφικά και τέτοια να τα μαζέψω, να τα τυλίξω σε ένα αλουμινόχαρτο και να τα βάλω στο σαλόνι, στην τραπεζαρία.

»Χρήματα είχα, χρυσαφικά της γυναίκας μου την συγχωρεμένης ήτανε. Πήγαινε να δείτε το κόκκινο φωτάκι, λειτουργεί; Πήγαινα εγώ γιατί είναι στο διάδρομο πίνακας, είχα μισάνοικτή την πόρτα μου είχε πει αυτός να την ανοίξω. Την κυρία είσοδο. Πήρε άρπαξε ότι βρήκε στο τραπέζι και έφυγε. Την πλάτη του είδα εγώ μόνο ότι έφευγε αλλά έτρεχε την σκάλα τρέχοντας. Τα μετρητά που πήρανε είναι 60.000€».

«Ξαφρίζουν» κοσμήματα και μετρητά

Σοκ και τρόμο προκαλεί το γεγονός πως οι δράστες είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα στοιχεία του εκάστοτε υποψήφιου θύματός τους.

«Με κάλεσαν βράδυ στο σταθερό του σπιτιού μου. Με προσφώνησε με το μικρό μου όνομα και μου είπε και το δικό του. Με ενημέρωσε ότι υπάρχει υπερβολική κατανάλωση ρεύματος και πρέπει να γίνει 48ωρη διακοπή. Του απάντησα ότι δεν μπορώ να μείνω 2 μέρες χωρίς ρεύμα και μου πρότεινε να το λύσουμε τηλεφωνικά. Με έστειλε στον πίνακα με έβαλε να πειράξω την ασφάλεια και με έβαλε να του απαριθμήσω τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχω στο σπίτι», είπε ένα ακόμα θύμα στην εκπομπή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων απάτης, οι επιτήδειοι συμβουλεύουν τα θύματά τους να πάρουν χρήματα και χρυσαφικά και να βγουν από το σπίτι, με την δικαιολογία ότι ανά πάσα στιγμή θα γίνει έκρηξη. Τότε ένα μέλος της συμμορίας περνά από το σημείο και τους τα αρπάζει από τα χέρια.

«Άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά όταν με ρώτησε αν έχω χρήματα στο σπίτι και με προέτρεψε να τα πάρω και να βγω έξω γιατί θα έπαιρνε φωτιά».

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην εμπιστεύονται καμία τηλεφωνική επικοινωνία καθώς πλέον η πλειοψηφία των υπηρεσιών παρέχεται ηλεκτρονικά και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο