Νέα τροπή παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την κατάρριψη από την Πολωνία δεκάδων ρωσικών drones που «παραβίασαν επανειλημμένα» τον εναέριο χώρο της.
Πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και άλλα αεροσκάφη χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 20 drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, με πολλά από αυτά να καταρρίπτονται. Ένα κατέληξε σε κτίριο, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.
Τρία αεροδρόμια έκλεισαν, ανάμεσα σε αυτά και της πρωτεύουσας Βαρσοβίας.
Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι η Συμμαχία δεν αντιμετωπίζει την εισβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πολωνικό έδαφος ως επίθεση. Ωστόσο η εισβολή των ρωσικών drones προβληματίζει έντονα τη Συμμαχία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους της, σημειώνοντας:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πρόκληση είναι ασύγκριτα πιο επικίνδυνη από την άποψη της Πολωνίας σε σχέση με τις προηγούμενες».
Η απάντηση της Ρωσίας
Ο επιτετραμμένος της Ρωσίας στην Πολωνία, δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα drones που καταρρίφθηκαν ήταν ρωσικής προέλευσης.
«Θεωρούμε τις κατηγορίες αβάσιμες. Δεν έχει προσκομιστεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα drones αυτά είναι ρωσικής προέλευσης», δήλωσε ο Αντρέι Ορντάς.