Αυλαία έριξε το 82ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Βενετία, με τον Χρυσό Λέοντα να απονέμεται στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους, με τίτλο «Father, Mother, Sister, Brother».
Η έκπληξη ήταν τεράστια για τον αντισυμβατικό Αμερικανό σκηνοθέτη. Η δραματική κομεντί του Τζιμ Τζάρμους, με πρωταγωνιστές τους Άνταμ Ντράιβερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τομ Γουέιτς και Σαρλότ Ράμπλινγκ δεν ήταν το φαβορί για το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ.
Όλοι περίμεναν πως ο Χρυσός Λέοντας θα κατέληγε στην ταινία της Κάουτερ Μπεν Χανία με τίτλο «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ». Είναι η πραγματική ιστορία μιας πεντάχρονης Παλαιστίνιας που σκοτώθηκε, μαζί με τους γονείς της, από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Η ταινία τελικά κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.
Το βραβείο σκηνοθεσίας κατέληξε στα χέρια του Μπένι Σαφντί για τη βιογραφία του παλαιστή Μαρκ Κερ, τον οποίο υποδύεται ο Ντουέιν Τζόνσον. Ο μεγαλόσωμος ηθοποιός άλλαξε εντυπωσιακά την εμφάνισή του, χάνοντας σχεδόν τριάντα κιλά για τις ανάγκες του ρόλου.
Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Βουγονία», την οποία και καταχειροκρότησε το κοινό στη Βενετία, έφυγε από την κινηματογραφική μόστρα στη Βενετία χωρίς κάποιο βραβείο.
Το φεστιβάλ έριξε αυλαία με ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Τζόρτζιο Αρμάνι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 3 ημέρες.