«Οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται όχι για να τις προσέξουν, αλλά για να τις θυμούνται», έλεγε ο Τζόρτζιο Αρμάνι.
«Re Giorgio», «Βασιλιά Τζόρτζιο» τον αποκαλούσαν στο χώρο της Μόδας, στον οποίο μεσουράνησε για μισό αιώνα, καθορίζοντας τι είναι κομψότητα, τι είναι στυλ, τι είναι φινέτσα.
Ήταν ένα παιδί του πολέμου και της κατοχής, που πείνασε και υπέφερε, που παράτησε τις σπουδές στην Ιατρική αρχικά για το μεροκάματο. Κι έγινε ο απόλυτος μετρ της απέριττης πολυτέλειας.
Ένας από τους διασημότερους σχεδιαστές, ο Τζόρτζιο Αρμάνι δήλωνε πως βρέθηκε στο χώρο της μόδας σχεδόν τυχαία. Ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική, αλλά δεν πήρε το πτυχίο του. Βρέθηκε διακοσμητής βιτρίνας στο γνωστό ιταλικό κατάστημα «Reminescente». Η Μόδα και το στυλ τον κυρίευσαν. Γεννήθηκε το 1934 στην Πιατσέντζα της Ιταλίας. Τα παιδικά του χρόνια, κατεστραμμένα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ντοκιμαντέρ του Τrue Documentary Channel.
Τα πρώτα βήματα
Η αρχή και τα πρώτα βήματα της καριέρας του ήταν δύσκολα. Η γνωριμία του με το Σέρτζιο Γκαλεότι τη δεκαετία του ’60 ήταν καθοριστική. Έγιναν σύντροφοι και συνεργάτες.
Ο Αρμάνι χρηματοδότησε την ίδρυση της πρώτης εταιρίας του πουλώντας το αυτοκίνητό του, έναν μεταχειρισμένο σκαραβαίο. Έτσι άρχισε να κτίζεται η αυτοκρατορία, που σήμερα είναι ένας κολοσσός 13 δισεκατομμυρίων.
Όταν ο Γκαλεότι έφυγε από τη ζωή, ο Τζόρτζιο Αρμάνι ένιωσε πως πέθανε ένα κομμάτι του εαυτού του.
«Χρειάστηκε να παλέψω, ακόμη και ενάντια στην άποψη της κοινής γνώμης πως δεν θα τα κατάφερνα, ότι ήμουν καλός σχεδιαστής αλλά όχι καλός μάνατζερ. Ήταν μία σπουδαία πρόκληση», είπε παραδεχθεί ο ίδιος.
Ο «Βασιλιάς» του Χόλυγουντ
Εργασιομανής και τελειομανής, επιβλέποντας και την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε βελονιά, σε κάθε ρούχο, κάθε αξεσουάρ, κάθε χτένισμα και μακιγιάζ των μοντέλων του, ο Τζόρτζιο Αρμάνι, πρώτα κατέκτησε το Χόλυγουντ και μετά τον κόσμο όλο
Ήταν η σκηνή της ταινίας ”American Gigolo” με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, να διαλέγει ένα από τα δεκάδες κοστούμια Αρμάνι της ντουλάπας του, που του χάρισε τα κλειδιά του Χόλιγουντ.
Λάτρεψε να σχεδιάζει για τον κινηματογράφο και για τους σταρ και εκείνοι τον λάτρεψαν επίσης και τον αποθέωσαν.
Αρμάνι Prive φορούσε η μούσα του Κέιτ Μπλάνσετ στο Φεστιβάλ της Βενετίας πριν από λίγες μέρες. Μία ολόχρυση τουαλέτα «Αρμάνι» και η Ντέμι Μουρ πριν από λίγους μήνες στην απονομή των Βραβείων Χρυσές Σφαίρες.
Η τελευταία κολεξιόν
Η τελευταία του εμφάνιση ήταν τον Ιανουάριο. Ήταν εύθραυστος, αλλά τα γαλανά μάτια του έλαμπαν, το χαμόγελο του ήταν πλατύ. Είχε ήδη κερδίσει τη θέση του στην Ιστορία της Μόδας.
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι δίδαξε πως στυλ δεν είναι η υπερβολή αλλά η τέχνη της αφαίρεσης. Κι έριξε αυλαία με τον τρόπο που επιθυμούσε. Διακριτικά, χωρίς δράματα, με την ίδια φινέτσα που έζησε και δημιουργούσε.