Διαθέσιμα είναι τα πρώτα στοιχεία από την αξιολόγηση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με αυτά, εστάλησαν 15.586 SMS σε πολίτες για 92 νοσοκομεία και 447 κλινικές, με ένα ποσοστό 30% να απαντά στις ερωτήσεις.
Τα αποτελέσματα ξεκίνησαν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
«Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Υγεία, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΠΕ και αντιπρόεδρος ΕΙΝΑΠ, σημειώνει:
«Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται, ξεκάθαρα. Τα μηνύματα από την αξιολόγηση, όποια και να είναι, και τα συν και τα πλην, γιατί δεν θα είναι πάντα καλά τα μηνύματα, δεν μπορεί να είναι καλά όταν έχεις τόσα νοσοκομεία, όταν έχεις τόσο κόσμο, όταν περνάνε τόσοι άρρωστοι κάθε μέρα. Τα μηνύματα αυτά σε τι χρησιμεύουν; Ότι, ό,τι είναι λάθος, θα διορθωθεί. Πάνε στους διοικητές των νοσοκομείων, πάνε στις ΥΠΕ, πάνε στο υπουργείο».
«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν τα πάντα, δώσαμε τις εξετάσεις μας και στην τριετία του COVID. Ο κόσμος είδε πόσο παλέψαμε και λοιπά. Θέλω να πω όμως ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Θα σας πω το εξής: Και μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουνε αναβαθμιστεί τόσα νοσοκομεία και τόσες κλινικές, αυτό και μόνο είναι χρήματα, λέει, του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε; Πρέπει, για να φτιάξουμε τις υποδομές καλύτερες. Ο ασθενής που πάει σε ένα νοσοκομείο, σε ένα Κέντρο Υγείας, πρέπει να μπαίνει σε ευπρεπή κτίρια. Είναι σημαντικό και το έχουμε ανάγκη ο καθένας μας γιατί όλοι αρρωσταίνουμε και όλοι πάμε στα νοσοκομεία», σημειώνει.
Όπως λέει η ίδια:
«Για μένα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι το πρώτο σε προτεραιότητα σε κάθε κυβέρνηση. Εγώ δεν μπαίνω στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κομμάτων».
«Εμείς, πρέπει να το βελτιώσουμε ακόμα, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας:
«Θα σας πω το εξής: Το ότι πάνε τα φάρμακα, υψηλού κόστους, στο σπίτι των ασθενών που περιμένανε ουρές, ουρές περιμένανε αυτοί οι άνθρωποι με καρκίνο, και τα πάνε στο σπίτι τους, αυτό δεν είναι θετικό; Είναι θετικό. Το ότι μπήκε ένα βραχιολάκι και βοηθάει, που εμείς στην αρχή καταγγείλαμε, σαν ΕΙΝΑΠ, ωρυόμασταν για το θέμα με το βραχιολάκι… βοήθησε. Βοήθησε έναν κόσμο που έρχεται μόνος του εκεί και δεν ξέρει πού να πάει».
Όπως λέει η αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ:
«Το ότι ζητάμε να βελτιωθούν από 12 ώρες και να πάνε στις 4 – 5, οι αναμονές στα επείγοντα. Γιατί θα πάνε στις 4 – 5; Και εδώ πρέπει να το διευκρινίσουμε. Όταν πας σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, δεν παίρνεις τις απαντήσεις σου την ίδια μέρα. Στο δημόσιο νοσοκομείο, οι απαντήσεις παίρνονται την ίδια μέρα και αποφασίζεται αν θα μπεις, θα πάρεις τις εξετάσεις σου ή θα δώσουν οδηγίες και θα πας στο σπίτι σου. Είναι πολύ σημαντικά».
«Ζητάμε περισσότερο προσωπικό»
«Τι ζητάμε όμως εμείς τώρα από τον υπουργό; Ζητάμε περισσότερο προσωπικό», λέει η κα Παγώνη.
«Ζητάμε όλα αυτά τα οποία είναι θετικά. Και εγώ ξέρετε δεν μασάω τα λόγια μου, ξέρετε πολύ καλά δεν καταλαβαίνω, αν είναι να ‘σκοτωθώ’ με τον Γεωργιάδη, θα ‘σκοτωθώ’ και έχω ‘σκοτωθεί’ επανειλημμένως. Όμως τι ζητάμε τώρα; Ζητάμε από τον υπουργό, και του τα έχουμε πει, περισσότερες προσλήψεις. Δηλαδή, να γίνονται γρήγορα οι προκηρύξεις και να γίνονται γρήγορα οι διορισμοί των γιατρών και των νοσηλευτών. Γιατί αυτό το ΑΣΕΠ που είχαμε, κάναμε πέντε χρόνια για να δούμε έναν νοσηλευτή. Αυτά λοιπόν θέλουμε γρήγορα να βελτιωθούν και γρήγορα να διοριστούν γιατροί. Πού να διοριστούν; Να διοριστούν σε όλη την Ελλάδα. Δεν ζητάμε να διοριστούν μόνο στην Αθήνα. Γιατί η υγεία χρειάζεται και τα νησιά, όχι μόνο το καλοκαίρι επειδή έχουμε τους ξένους και λέμε έχουμε τους τουρίστες, πρέπει να έχουμε».
Η ίδια σημειώνει πως:
«Στα νησιά, υπήρχε και φέτος μία βελτίωση. Υπήρχαν νησιά που πέρσι δεν είχαν παθολόγο. Η ειδικότητα της παθολογίας, που είναι σε έλλειψη, είναι βασική σε ένα νησί. Υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ακόμα και αυτά πρέπει να βελτιωθούν. Τι θέλω να πω εγώ; Όλα αυτά τα μηνύματα που θα πάρει το υπουργείο και οι ΥΠΕ και οι ειδικοί στο νοσοκομείο, θα πρέπει να καθίσουν κάτω να τα δούνε και σε ποσοστά, γιατί 100% τίποτα καλό δεν θα έχουμε ποτέ, 100% να πετύχουμε ποτέ δεν μπορούμε να πετύχουμε ένα 100%, και σιγά σιγά να αρχίσουν οι βελτιώσεις. Αυτήν την στιγμή έχει ξεκινήσει κάτι το οποίο πρέπει όλοι να φροντίσουμε να το προχωρήσουμε και όλοι να λέμε για τα θετικά και συγχρόνως για τα αρνητικά που θα βελτιώνονται. Εγώ είμαι πάντα αυτής της άποψης, όσον αφορά την υγεία. Όσον αφορά τα άλλα θέματα, να τσακωθούμε, να ‘σκοτωθούμε’ και να πούμε ό,τι θέλετε».
«Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για τη βελτίωση όλων αυτών των στόχων που έχουμε εμείς σαν ασθενείς, σαν κόσμος. Αυτό έχει σημασία. Για να υπάρχει μία αξιοπρέπεια. Και το θέμα της αξιοπρέπειας για μένα του ασθενούς, είναι το πρώτο», καταλήγει.