Πολύωρες αποδείχθηκαν οι διαπραγματεύσεις στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τις συζητήσεις, δήλωσε πως το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και ότι «σύντομα θα έχουμε μία τριμερή συνάντηση που θα περιλαμβάνει τους δύο προέδρους και εμένα». Μάλιστα, η συνάντηση τοποθετείται στο τέλος Αυγούστου.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η συνάντηση ήταν πολύ καλή. Αφού ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους για τη συμβολή τους, δήλωσε ότι ο «πόλεμος θα τερματιστεί, γιατί πρέπει να τερματιστεί». Μίλησε για «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», σημειώνοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να ανακοινώσει όσα συζητήθηκαν. Είπε ότι συζητήθηκαν οι εγγυήσεις ασφαλείας και πως ο δρόμος για την ειρήνη θα είναι δύσκολος. Τόνισε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά που έχουν απαχθεί, να επιλυθεί το θέμα των αιχμαλώτων.
Όπως έγινε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει.
Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι
Γύρω στις 20.00 η ώρα Ελλάδας, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στις δηλώσεις που έγιναν παρουσία των δημοσιογράφων και πριν συνεχίσουν κεκλεισμένων των θυρών, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους. Δύο ώρες περίπου αργότερα, ξεκίνησε η ευρεία διάσκεψη. Συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αλλά και οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Επίσης, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουκρανία θα υποσχεθεί να αγοράσει αμερικανικά όπλα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο συμφωνίας για την απόκτηση εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ. Τη συμφωνία θα χρηματοδοτήσουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου.