Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την καταστροφή που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική και Ηλεία. Πάνω από 24 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, με τα ίχνη των πύρινων μετώπων να σοκάρουν, όπως έχουν αποτυπωθεί από το διάστημα.
Έζησαν τον πύρινο εφιάλτη, αναγκάστηκαν να φύγουν για να μην κινδυνέψουν και τώρα επιστρέφουν στα σπίτια τους ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτά.
Επί είκοσι χρόνια δούλευε ένας άνδρας για να μπορέσει να φτιάξει μία μόνιμη κατοικία. Τώρα εκείνος και η οικογένειά του φιλοξενούνται σε σπίτι φίλων.
«Δε το περιμέναμε. Ήταν μακριά η φωτιά. Τότε που φύγαμε εμείς, προσπαθούσαμε να πάρουμε ανάσα από την κάπνα και φύγαμε όλοι, ότι είχαμε».
Παρά την προσπάθεια όσων έμειναν πίσω για να προστατεύσουν τις περιουσίες, δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
«Είναι πλήρως απογοητευτικές, είναι 20-25 χρόνια, είναι οι κόποι των γονιών μου. Η κατάσταση είναι απλά δραματική. Μιλάμε τώρα για πάνω από 30 σπίτια πιθανών και περισσότερα, και αν όχι καμένα σπίτια εξολοκλήρου, αυλές».
Άλλη μια περιβαλλοντική καταστροφή σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Η φωτιά σάρωσε στο διάβα της ό,τι βρήκε και στην Παλαιά Φώκαια, αφήνοντας πίσω της ένα απέραντο γκρίζο.
15.808 στρέμματα κάηκαν στην Κερατέα
Σύμφωνα με τη δορυφορική λήψη που έγινε χθες από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κερατέα και επεκτάθηκε σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής κάηκαν 15.808 στρέμματα. Τιτάνια η μάχη για να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό.
Στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών στις περιουσίες των κατοίκων.
«Τα σπίτια είναι αρκετά. Κάθε στιγμής της ημέρας με παίρνουμε και μου δηλώνουν και κάποιο άλλο. Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα. Αύριο θα έρθουν οι κάτοικοι να δηλώσουν τις ζημίες τους στον δήμο», είπε στο MEGA ο Απόστολος Παπαδάκης, κοινοτικός σύμβουλος Παλαιάς Φώκαιας Δήμου Σαρωνικού.
Ένα σπίτι μετά την αυτοψία που έγινε, βγήκε κίτρινο, δηλαδή μπορεί να επισκευαστεί. Tα πάντα όμως στο εσωτερικό έχουν λιώσει, έχουν μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα. Τίποτα δεν θυμίζει πια ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες εδώ υπήρχε ζωή.
Περιουσίες καταστράφηκαν. Κόποι μιας ολόκληρης ζωής έγιναν στάχτη και αποκαΐδια εν μία νυκτί. Το μόνο που απέμεινε σε πολλά σπίτια είναι ο σιδερένιος σκελετός από τα έπιπλα και τις συσκευές.
Την απέραντη θλίψη και σιωπή καλύπτουν μόνο οι ήχοι της φύσης, η οποία με το πέρασμα του χρόνου θα αναγεννηθεί. Οι πληγές όμως θα μείνουν ανοιχτές.