Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής

Η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μετωπική.

Σφοδρή και σε υψηλούς τόνους, ήταν η συζήτηση χθες στη Βουλή για το σκάνδαλο το ΟΠΕΚΕΠΕ για την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συσταθεί προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη.

Και οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ επέμειναν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους εμπλέκουν ποινικά.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως «δύσκολη πολιτική διαδικασία» την χθεσινή στη βουλή.

«Η ΝΔ είχε εκφράσει την άποψή της την προηγούμενη μέρα. Ήταν ξεκάθαρο ότι η επιλογή της ΝΔ ήταν η εξεταστική επιτροπή. Από εκεί και πέρα επειδή έχουν υπάρξει κάποια ερωτήματα ως προς τη στάση της ΝΔ, προβληματίστηκε η κοινοβουλευτική ομάδα πάνω στη στάση της. Αρχικά υπήρχε μία τοποθέτηση για αποχώριση, όμως για την διασφάλιση της ψηφοφορίας ένας αναγκαίος αριθμός βουλευτών παρέμεινε και ψήφισε και κάποιοι άλλοι με επιστολική ψήφο».

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι παραβιάστηκε ο κανονισμός της Βουλής κι ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία βουλευτών ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε πως «υπάρχει τοποθέτηση του προεδρείου και προφανώς ακολουθήθηκε η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί».

«Συνιστά ταυτόχρονα απαξίωση της δικαιοσύνης και του κοινοβουλίου»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «είναι εμφανές ότι ο κ. Μαρκόπουλος κρατά αποστάσεις από τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις που συντελέστηκαν χθες στη Βουλή» και συμπλήρωσε «είναι ένα πρωτοφανές φιάσκο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, που συνιστά ταυτόχρονα απαξίωση και της δικαιοσύνης αλλά και του κοινοβουλίου».

Όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας συνιστά απαξίωση και της δικαιοσύνης επειδή «είχαμε στα χέρια μας ένα πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας 36 σελίδων που είναι προσδιορισμένο το σκάνδαλο και χρονικά, κομματικά -καθότι εμπλέκονται στελέχη και υπουργοί της ΝΔ- και ποινικά, δηλαδή με συγκεκριμένα αδικήματα».

«Βεβαίως ήταν και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να υπάρχουν 151 βουλευτές, με τις αόρατες ψήφους που έγιναν ξαφνικά ορατές μετά τις 9 η ώρα το βράδυ, μέσω μιας διαδικασίας που μόνο κατ’εξαίρεση -με βάση το κανονισμό της βουλής- μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέσο αυτό ( σ.σ. επιστολική ψήφος)».

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και θεσμική εκτροπή»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, γραμματέας της Κ.Ε στη «Νέα Αριστερά», σχολίασε τα γεγονότα της Βουλής «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και θεσμική εκτροπή».

«Αυτά που έγιναν χθες το βράδυ στη Βουλή είναι πρωτοφανή γεγονότα. Δεν θα μείνω τόσο στο τυπικό μέρος, δηλαδή την παράβαση του κανονισμού της Βουλής, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πλειοψηφία, τα οποία είδαμε και τον προεδρεύοντα της Βουλής, τον κ. Γεωργαντά σε πόσο δύσκολη θέση ήρθε. Επίσης δεν ήταν παρών και ο κ. Κακλαμάνης να υπερασπιστεί τη γραμμή της κυβέρνησης, όμως αυτό αποδεικνύει στη πράξη ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Βορίδης και ο κ. Αυγενάκης δεν μπορούν να πείσουν τους βουλευτές τους για ”δίκαιο” της άποψής τους».

Ενώ στη συνέχεια ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην ένταση που επικράτησε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, όταν τον λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και κατηγόρησε την Αριστερά ότι με τις κινητοποιήσεις που κάνει για την Παλαιστίνη, δυναμιτίζει τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας- Ισραήλ, υπέρ της Τουρκίας.

«Δείχνει τη ηθική κατάπτωση αυτής της κυβέρνησης. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο με τη διαδικασία, προσπάθησε να στρέψει τον ενδιαφέρον για να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος είπε «το να υπάρχει ένα κυνήγι διαρκείας των τουριστών που έρχονται είναι μια εικόνα σωστή;» και κάλεσε τη αντιπολίτευση να εξηγήσει τη δική της θέση επί του θέματος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να επισημαίνει πως «ως χώρα πρέπει να σταθούμε με τη ηθική και το Διεθνές Δίκαιο».

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω πώς μπορεί από την μία να αναγνωρίζουμε και να λέμε ότι αυτό που συντελείται στη Γάζα είναι γενοκτονία και από την άλλη να λέμε ότι θα πρέπει να είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος το Ισραήλ», σημείωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Για την κοινή υπογραφή που υπήρξε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στην κοινοβουλευτική διαδικασία ο κ. Τεμπονέρας είπε «ότι είναι ελπιδοφόρο ότι υπάρχει ένα κοινό πεδίο συνεργασίας και μέσα στη Βουλή και πρέπει να επεκταθεί, κατά την άποψή μου». Ενώ ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο αυτό που έγινε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής συνεργασίας».

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο