Σε πλοίο της γραμμής από τη Θάσο στην Κεραμωτή, δεν υπήρχε πρόβλεψη για να ανέβει στο κατάστρωμα του φέρι- μποτ άνθρωπος με αναπηρικό αμαξίδιο, και αναγκάστηκε μαζί με τη συνοδό του να παραμείνουν στο γκαράζ των αυτοκινήτων με την αφόρητη ζέστη, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Εικόνες ντροπής. Έφηβος με αναπηρία ταξίδεψε στο ανοιχτό γκαράζ πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θάσος- Κεραμωτή εν μέσω καύσωνα. Μια διαδρομή τουλάχιστον 25 λεπτών.
Επιβάτιδα του πλοίου μόλις αντίκρισε την απαράδεκτη εικόνα κατήγγειλε το περιστατικό αναρτώντας αυτές τις φωτογραφίες στα social media. Ο νεαρός σε αναπηρικό αμαξίδιο, δίπλα του η μητέρα του σε μια πλαστική καρέκλα, πλάι στα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τις μηχανές.
Με το θερμοκρασία στο «κόκκινο», χωρίς σκέπαστρο, με τις αναθυμιάσεις από τις μηχανές του πλοίου να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
«Δεν μας εξέπληξε εμάς απλά μας στεναχώρησε και εγώ πραγματικά ντράπηκα. Εγώ να ταξιδεύω άνετη και εκείνοι γιατί; Γιατί; Και μέσα στο καυσαέριο, στη βρωμιά», δήλωσε η γυναίκα που έκανε την καταγγελία.
Η γυναίκα που δημοσιοποίησε το περιστατικό περιγράφει στο MEGA πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιες εικόνες στα συγκεκριμένα δρομολόγια καθώς τα περισσότερα ferry στις πορθμειακές γραμμές δεν διαθέτουν ασανσέρ ούτε ράμπα.
«Χρόνια τώρα συμβαίνει αυτό. Εάν έχει ζέστη την βάψανε οι άνθρωποι. Έχουν καταγγείλει πολλές φορές εδώ Καβαλιώτες που έχει τύχει να μπουν σε ferry boat και τα έχουν δει».
Η απάντηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας
Η ιδιοκτήτρια εταιρία του πλοίου, με Δελτίο Τύπου απαντά ότι το άτομο με αναπηρία αλλά και η συνοδός ρωτήθηκαν εάν ήθελαν να μεταφερθούν από το πλήρωμα στο εσωτερικό και απάντησαν αρνητικά.
«Ο Πλοίαρχος επέμενε στην άποψή του να ανέβουν οι επιβάτες στο σαλόνι του πλοίου, αλλά η απάντηση ήταν ξανά αρνητική. Καθ’ όλο το ταξίδι τελούσαν υπό την επιτήρηση και επίβλεψη μελών του πληρώματος».
Η αντίδραση Κικίλια
Οι εικόνες ντροπής προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια που ανακοίνωσε κυρώσεις αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων.
«Δεν μπορεί να είναι ανεκτή αυτή η συμπεριφορά. Υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο διατάξεων που απαγορεύει την παραμονή του οποιουδήποτε στο γκαράζ κατά την διάρκεια του απόπλου. Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ θα επιβληθούν, λυπάμαι».
Πολλά είναι τα δρομολόγια μικρών αποστάσεων ή αυτά στα πορθμεία που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
«Όπου υπάρχουν πλόες κάτω από 30 μίλια, εκεί δεν ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είναι μόνο συνθήκες προσβασιμότητας ή άνεσης να πάνε στον χώρο που έχει air-condition είναι ζήτημα ασφάλειας, υγείας είναι ζήτημα ανεξαρτησίας, είναι ζήτημα στο τέλος αξιοπρέπειας».
Την ίδια αντιμετώπιση είχε και πέρσι το καλοκαίρι παιδί με αναπηρία στο ίδιο δρομολόγιο.