Οι Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ), Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασαν την πολιτική επικαιρότητα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας που έλαβε η κυβέρνηση για τον καύσωνα είπε:
«Για πρώτη φορά το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε παύση εξωτερικών εργασιών στα πλαίσια προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και είμαστε από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που προχωράμε σε τέτοια μέτρα».
Την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή με 157 ψήφους στο Ειδικό Δικαστήριο για τον έλεγχο του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος, για τους χειρισμούς του που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών αποφάσισε η Βουλή. Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας την fast-track διαδικασία αλά Τριαντόπουλος που ακολούθησε η προανακριτική επιτροπή στις συνεδριάσεις της.
«Δεν συμμετέχουμε και δεν νομιμοποιούμε αυτή την πρακτική»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε:
«Κατά παράβαση και του Συντάγματος και κατά παράβαση μιας διαδικασίας που περίμενε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να υπάρχει κάθαρση, διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών, η ΝΔ επιλέγει για την τραγωδία των Τεμπών μια διαδικασία fast-track χωρίς να γίνει Προανακριτική αλά μοντέλο Τριαντόπουλου, χωρίς να τεθούν τα στοιχεία, χωρίς να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τελικά ποιος ευθύνεται και για ποιο λόγο είχαμε αυτή την πολύνεκρη τραγωδία, που στοίχισε την ζωή σε 57 συμπολίτες μας. Η ΝΔ επέλεξε να παραπέμψει τον κ. Καραμανλή για πλημμέλημα. Εμείς σε αυτόν τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από πλευράς συνταγματικής τάξεως ξεκαθαρίσαμε ότι δεν συμμετέχουμε και δεν νομιμοποιούμε αυτή την πρακτική».
«Κουκούλωμα και συγκάλυψη με προανακριτική παρωδία»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης τόνισε:
«Μία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική αυτό το καλοκαίρι: κουκούλωμα, συγκάλυψη με μια προανακριτική παρωδία, διότι δεν δέχθηκε όπως ορίζει ο νόμος να εξεταστούν μάρτυρες. Δεν δέχθηκαν έγγραφα και με μία διαδικασία fast-track αποφασίζει να στείλει με μία διάταξη – «πλυντήριο» στο Δικαστικό Συμβούλιο, προσβάλλοντας ιδίως τους συγγενείς, όλη την κοινωνία. Δεν αφήνει να ριχτεί φως στο κρίσιμο και καίριο ερώτημα: γιατί δύο τρένα στο έτος 2023 ήταν στην ίδια γραμμή. Την ίδια και χειρότερη τακτική αποφασίζει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από πότε ένας ύποπτος και από πού προβλέπεται ένας ύποπτος να λέει δεν θέλω να ελεγχθώ».
Με την σειρά του ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης απάντησε:
«Βλέπω από τα κόμματα με ιδιαίτερη ένταση να εξαπολύουν κατηγορίες, μιλάνε για εγκληματικές οργανώσεις, για καμόρα. Απίθανες κατηγορίες από κόμματα, τα οποία κυβερνήσαν, που μέχρι πρόσφατα έχουν καταδικασμένους υπουργούς. Σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί σε αυτόν τον τόπο, όπου χάθηκαν 104 ζωές στο Μάτι. Εμείς πάντα ως ΝΔ λειτουργούσαμε συμμορφούμενοι και στον νόμο και στο Σύνταγμα αλλά κυρίως λειτουργούσαμε θεσμικά. Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Με την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή είναι στα χέρια του φυσικού δικαστή, ο οποίος έχει τις δυνατότητες να αξιολογήσει το σύνολο, να εξειδικεύσει περισσότερο, να αναβαθμίσει».
Στην τοποθέτηση του κ. Καραγκούνη ότι το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας «δεν μπορεί να αναβαθμίσει το Δικαστικό Συμβούλιο, μπορεί να στείλει μόνο πίσω στη Βουλή».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε:
«Επειδή είναι προσφιλής τακτική της κυβέρνησης να κάνει συμψηφισμούς στο Μάτι δεν είχαμε επιστολές των κατοίκων, των δημάρχων, των αιρετών προς τον αρμόδιο υπουργό, που προειδοποιούσαν ότι λόγω της δόμησης, λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει πυρκαγιά. Για τον κ. Καραμανλή υπήρχε πλειάδα επιστολών, προειδοποιητικών σημειωμάτων από όλους τους επαΐοντες που έλεγαν ότι εδώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες πρόκλησης πολύνεκρου δυστυχήματος. Και γι’ αυτό ζητήσαμε να παραπεμφθεί σε κακούργημα ο κ. Καραμανλής, γιατί ήταν ενήμερος».
Καταληκτικά ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην βουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφαλά, η οποία αποφάσισε να ολοκληρώσει την ομιλία της με ένα τραγούδι πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής:
«Το περιστατικό που έγινε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με βουλευτή να τραγουδάει από το βήμα συνιστά πρωτοφανή ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στο προεδρείο».