Σε επιφυλακή οι εναερίτες της ΔΕΗ για την αποφυγή black out – Οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας

Το δίκτυο του ηλεκτρικού, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στους αφανείς ήρωες, τους εναερίτες οι οποίοι με τον ήλιο να καίει, σπεύδουν να σκαρφαλώσουν ψηλά στα σύρματα, για να επιδιορθώσουν τις όποιες βλάβες παρουσιάζονται.

Με πάνω από σαράντα βαθμούς την ημέρα και 30 τη νύχτα, κλιματιστικά και ανεμιστήρες δουλεύουν στο φουλ.

Σε όλη την χώρα, σε τεχνικούς και εναερίτες της ΔΕΗ, την εβδομάδα που διανύουμε, κόπηκαν ρεπό και άδειες ώστε να μπορούν να παρέμβουν αν και όπου χρειαστεί.

Άπαντες σε επιφυλακή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενεργειακού black out.

«Αυξημένος αριθμός βλαβών οπότε αναγκαζόμαστε αυτή τη στιγμή όλοι οι τεχνικοί, όλη η δύναμη αυτή τη στιγμή των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αποκατάσταση», λέει εργοδηγός της ΔΕΔΔΗΕ.

Στην περιοχή της Βάρης, τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ επιδιόρθωσαν σήμερα μία βλάβη που είχε προκύψει από υπερφόρτωση στο εναέριο δίκτυο. Το ίδιο θα κάνουν τις ημέρες του καύσωνα για να μην μείνει κανένα νοικοκυριό για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα.

«Είχαμε μία βλάβη στο εναέριο δίκτυο αποκαταστάθηκε στη συνέχεια, στα επόμενα, στις επόμενες βλάβες που έχουμε», είπε εργοδηγός της ΔΕΔΔΗΕ.

Παραμένει ο κίνδυνος για black out

Παρά την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο κίνδυνος για black out έστω και τοπικά, υπάρχει.

«Όταν το σύστημα φθάσει στα όρια του, δηλαδή υπάρχει μία προσφορά και ζήτηση οριακή, τότε μπορεί να συμβεί κάποιο τοπικό black out αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να συμβεί ένα black out δεν είναι από την υπερκατανάλωση αλλά κυρίως από τις αυξημένες θερμοκρασίες που μπορεί να προκληθεί κάποια πυρκαγιά σε τμήμα του δικτύου», είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι κρίσιμες ώρες είναι μεταξύ 12 το μεσημέρι με πέντε το απόγευμα, αλλά αυτές τις ημέρες και τα βράδια.

Crash test για τις αντοχές του συστήματος έγινε από τις αρχές Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου, οπότε και αποκαταστάθηκε το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε λιγότερο από 2 ώρες.

Οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας

Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να επαναβεβαιώνεται η αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης είναι καθημερινές με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς καθημερινά αυξάνεται η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα:

-Κυριακή 20/07 8.100 MW

-Δευτέρα 21/07        9.700 MW

-Τρίτη 22/07      10.080 MW

-Τετάρτη 23/07 10.410 MW

Αυτό που συνιστούν οι αρμόδιες αρχές είναι να κάνουμε μία λελογισμένη χρήση της ενέργειας. Αυτό σημαίνει να αποφευχθεί η χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής (14:00–18:00 και 21:00–23:00).

Επιπλέον, συνιστάται η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26°C αλλά και η αποφυγή ταυτόχρονης λειτουργίας πολλών ηλεκτρικών συσκευών.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο