Το νομοσχέδιο έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας κι αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του μήνα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ενδεικτικά:
-Ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας,
-Δυνατότητα υπερωριών και στην εκ περιτροπής εργασία (με επιθυμία εργαζόμενου) -προσαυξημένες αποδοχές κατά 40%,
-Εργασία έως 13 ώρες την ημέρα και σε έναν εργοδότη- προσαύξηση 40% στην αμοιβή,
-Μεγάλη απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης.
Η Μαρλέν Ασημακοπούλου, εργατολόγος, αναφερόμενη στο νέο αυτό εργασιακό νομοσχέδιο σχολίασε:
«Δεν είναι καλό να υπάρχουν ”παραθυράκια” και επίσης δεν είναι καλό να δίνονται συνεχώς δυνατότητες διαβούλευσης δύο μερών, δηλαδή του εργοδότη με τον εργαζόμενο απευθείας, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή σωματείων, γιατί είναι μία ετεροβαρής σχέση».
Επίσης η κα Ασημακοπούλου διευκρίνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο δεν καταργείται το 8ωρο με την καθιέρωση ημερήσιας απασχόλησης 13 ωρών και εξήγησε:
«Δεν μπορεί να είναι το υπερβάλλον για όλο το χρόνο. Το 13ωρο δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 ώρες ανά εβδομάδα για τέσσερις μήνες».
Ρόδος: Υπεγράφη στον ξενοδοχειακό κλάδο η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας
Στην Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η Εβίτα Χρυσοχοΐδη, μέλος ΔΣ και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας υπάρχει στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχει εφαρμοστεί και υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Προσφάτως υπογράψαμε τη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα αυτό που προβλέπει είναι ένα ποσοστό αύξησης των μισθών των εργαζομένων των ξενοδοχείων της τάξεως περίπου του 11% κατανεμημένο σε βάθος τριετίας από την 1η Αυγούστου 2025 ως και την 30η Ιουλίου 2028. Είμαστε υπερήφανοι στην Ρόδο γιατί έχουμε τον υψηλότερο μισθό για ξενοδοχοϋπαλλήλους πανελληνίως».