Αφόρητη ζέστη, αποπνικτική ατμόσφαιρα, η Αθήνα βράζει. Σε κλοιό καύσωνα όλη η χώρα για 6 ημέρες.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για τον χειρότερο μέχρι τώρα καύσωνα του καλοκαιριού, καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι για αρκετές ημέρες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ακόμη και την νύχτα το θερμόμετρο θα δείχνει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ημέρα θα αγγίξει τους 45 βαθμούς.
Οι παραλίες της Αττικής γεμάτες από τις 8 το πρωί.
Στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός. Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Τουρισμού, η Πολιτική Προστασία Περιφερειών και Δήμων και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιούν περιπολίες.
Η θερμική εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές περιοχές. Στο κέντρο της Αθήνας, κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προφυλαχθούν και μην μένουν εκτεθειμένοι για ώρα στον ήλιο.
«Ενδέχεται για παράδειγμα, Τετάρτη Πέμπτη και Παρασκευή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ελάχιστες θερμοκρασίες να μην πέσουν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, όλο αυτό δημιουργεί ένα πάρα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ και για την ανθρώπινη υγεία διότι αυξάνεται πάρα πολύ η θερμική επιβάρυνση, αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές», ανέφερε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.
Ακόμα πιο δύσκολες οι συνθήκες για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του ΕΚΠΑ, ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, ηλικιωμένοι, βρέφη και νήπια, άτομα με χρόνια ή ψυχιατρικά νοσήματα, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οι ήπιες ενοχλήσεις από τη θερμική καταπόνηση μπορεί να εξελιχθούν σε απειλή για την υγεία. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι αναπνευστικές κρίσεις επιδεινώνονται σημαντικά υπό συνθήκες αφυδάτωσης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο απολογισμός του πρώτου στη σειρά καυτού δεκαημέρου που εκδηλώθηκε φέτος το καλοκαίρι, συγκεκριμένα από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, εκτιμάται πως κόστισε τη ζωή 2.300 ανθρώπων σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, εκ των οποίων οι 175 απεβίωσαν στην Αθήνα.
Μονόδρομος η θάλασσα
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφυγαν άρον άρον από την Αθήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες μοναδική λύση οι παραλίες με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.
Από την Κυριακή η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται και οι θερμοκρασίες να επανέρχονται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αγγίζοντας κατά τόπους τους 35 βαθμούς.
Τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης & θερμοπληξίας
Οι υγειονομικές αρχές εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για τα σημάδια θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, καταστάσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.
Συμπτώματα θερμικής εξάντλησης:
-
Δυνατός πονοκέφαλος
-
Ατονία, κόπωση
-
Τάση για λιποθυμία
-
Πτώση αρτηριακής πίεσης
-
Ναυτία, έμετοι
-
Ταχυπαλμία
Συμπτώματα θερμοπληξίας:
-
Ξηρότητα σε δέρμα και γλώσσα
-
Ζάλη, σύγχυση ή παραλήρημα
-
Ταχύπνοια, σπασμοί
-
Πιθανή απώλεια συνείδησης
Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας
-
Μεταφέρετε το άτομο σε δροσερό ή κλιματιζόμενο χώρο
-
Αφαιρέστε τα ρούχα
-
Τοποθετήστε παγοκύστες σε λαιμό, μασχάλες και βουβωνική χώρα
-
Ψεκάστε με νερό ή δώστε δροσερό ντους
-
Δώστε μικρές ποσότητες δροσερού νερού
-
Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια
Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή μετακινήσεων τις θερμότερες ώρες της ημέρας, την παραμονή σε σκιερούς ή δροσερούς χώρους και την αυξημένη κατανάλωση νερού.