Η πρόταση της γαλάζιας πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής Επιτροπής πυροδότησε νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν εκ νέου την κυβέρνηση για συγκάλυψη.
Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε της απόφασης για Εξεταστική, αναφέροντας ότι τα χρήματα που κλάπηκαν θα παρθούν πίσω.
«Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι μία ανοιχτή, διαχρονική πληγή, εμείς πρώτοι είπαμε ελάτε να κάνουμε μία Εξεταστική να δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Πιστεύω ότι αυτό τελικά ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα τους πολίτες, πώς θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες, και θα τα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες».
O Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει να μιλά για γαλάζια εγκληματική οργάνωση στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε κοινή πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Τη συγκεκριμένη γαλάζια εγκληματική οργάνωση την περιγράφει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με πρόσωπα και διαδικασίες καθετοποιημένες. Το πρόβλημα είναι εάν βρεθούν 151 βουλευτές να πουν ‘όχι’ στην παραγραφή Βορίδη και ‘όχι’ στην αμνήστευση Αυγενάκη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αντίπαλος σε αυτήν την υπόθεση είναι η διαφθορά και αυτοί που κλέψανε τα λεφτά. Είναι υποκριτικό να λέει ο πρωθυπουργός ότι θα τα πάρουν πίσω από τους κλέφτες, όταν οι συνεννοήσεις με τους ‘κλέφτες’ έγιναν από γαλάζια στελέχη. Θεωρώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λάθος. Ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να επιλέξει να κάνουμε όλοι μαζί μία πρόταση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Μάκης Βορίδης, που βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αρνήθηκε εκ νέου τις κατηγορίες που του αποδίδουν.
«3.000 σελίδες, μιλάνε όλοι με όλους, δεν υπάρχει μία συνομιλία δική μου και δεν υπάρχουν και οποιεσδήποτε αναφορές που να με εμπλέκουν. Δεν έχω ζητήσει τίποτε για οποιονδήποτε, να γίνει κάτι», είπε.
Στο μεταξύ, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη δήλωσή του ότι η πλειοψηφία αποφάσισε ότι «δεν χρειάζεται να ελεγχθούν» οι κύριοι Βορίδης και Αυγενάκης, κάνοντας λόγο για κανιβαλισμό και υποστηρίζοντας σήμερα ότι δεν είναι δουλειά της Ευρωπαίας εισαγγελέως να κάνει ποινική αξιολόγηση.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, την ώρα που η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στις αρχές Σεπτεμβρίου.