ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργήματα για Βορίδη – Αυγενάκη «βλέπουν» δύο προανακριτικές

24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η αντιπολίτευση απαντά στην επιχείρηση «μπάζωμα» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΝΔ, βάζοντας στο κάδρο της ποινικής διερεύνησης τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας Προανακριτική Επιτροπή για δύο κακουργήματα, της συνέργειας σε απιστία και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

Οι προτάσεις για Προανακριτικές

Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του προτείνει τη διερεύνηση του Μάκη Βορίδη για τη συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση, και για τον Λευτέρη Αυγενάκη και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

«Δεν αξίζει στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό ένας αδύναμος πρωθυπουργός, εκβιαζόμενος από τους υπουργούς του, με αποτέλεσμα να κάνει δώρο στον κ. Βορίδη την παραγραφή και δώρο στον κ. Αυγενάκη την αμνήστευση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά καταθέτουν από κοινού πρόταση Προανακριτικής και προτείνουν να διερευνηθούν τα ίδια αδικήματα και για τους δύο πρώην υπουργούς.

«Γαλάζιο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθαρά γαλάζιες ακρίδες, κλοπή των χρημάτων των Ελλήνων αγροτών και αγροτισσών για να ταΐσουν τα δικά τους παιδιά, δυστυχώς μία συμμορία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Αυτός θα έπρεπε να έχει πάρει την πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και αντ’ αυτού έχουμε μία επιχείρηση πλήρους κουκουλώματος της υπόθεσης», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Η αντίδραση της ΝΔ

Η ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου δεν βλέπουν ποινικές ευθύνες στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και καταθέτουν πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το 1998, όταν ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Το αντίθετο της συγκάλυψης είναι. Είναι μία συνειδητή επιλογή η οποία έχει και έντονα στοιχεία αυτοκριτικής και καλούμε όλα τα κόμματα να μην σκεφτούν μικροκομματικά και να αγκαλιάσουν αυτήν την πρόταση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το ΚΚΕ μιλά για μεθόδευση της ΝΔ να προτείνει Εξεταστική, για να «σπρώξει», όπως σημειώνει, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου τον χρόνο, οπότε και παραγράφονται τυχόν ποινικά αδικήματα του κ. Βορίδη.

Νέες καταγγελίες αγροτών

Η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας φαίνεται να καταλήγει σύντομα στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι η φάμπρικα με τα «μαϊμού» βοσκοτόπια ζει και βασιλεύει.

Αγρότης στη Νάξο πήγε να δηλώσει τα χωράφια του στο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων, όπου διαπίστωσε ότι δύο καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια 3 στρεμμάτων, είχαν ήδη δηλωθεί για τις επιδοτήσεις του 2025.

«Έχω τα συμβόλαια, τα ενοικιαστήρια, και είναι από άλλους, άγνωστοι, δηλωμένα».

Οι αγρότες του Κάμπου περνούν στην αντεπίθεση και χθες βγήκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους της Λάρισας.

«Αυτοί που έφαγαν τα λεφτά, αυτοί και να πληρώσουν».

Οι αγρότες ανησυχούν, καθώς οι ενισχύσεις για το 2025 βρίσκονται στον «αέρα» ή θα μειωθούν κι άλλο, εξαιτίας του πάρτι διαφθοράς και των προστίμων που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η κυβέρνηση, θα συγκροτηθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Αυγούστου.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο