Ιδιοκτήτες beach bar δεν αφήνουν σπιθαμή χωρίς ξαπλώστρες ακόμα και μέσα στην θάλασσα.
Μια εβδομάδα μετά το λουκέτο σε beach bar στην Άφυτο Χαλκιδικής για παράνομη καταπάτηση έκτασης 2500 στρεμμάτων, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης απομάκρυνε τελικά τις συνολικά 700 ξαπλώστρες και 300 ομπρέλες από τον αιγιαλό.
«Καταγγελίες χωρίς… απάντηση»
Μπορεί οι καταγγελίες των πολιτών στο «my coast» να έχουν ξεπεράσει τις 3.500 χιλιάδες , μια ακόμα ωστόσο καταγγελία φθάνει στο ΜΕGA για παράνομη καταπάτηση αιγιαλού στην Πάρο, η οποία μήνες μετά και δεν έχει ακόμα διερευνηθεί.
«Δεν είχα καμία ενόχληση, δεν είχα καμία ενημέρωση. Και μάλιστα αυτός ήταν ένας λόγος που δεν ασχολήθηκα ξανά με το mycoast, κατάλαβα δηλαδή ότι είναι μια εφαρμογή απλά για να υπάρχει».
Οι εκτεταμένες παρανομίες σε παραλίες σε όλη τη χώρα αναγκάζουν τις Αρχές να επιστρατεύσουν… μέχρι και drones για τον εντοπισμό παρατυπιών κυρίως σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο πολίτης να κάνει και τον αστυφύλακα ενώ υπάρχουν σύγχρονα μέσα με τη τεχνολογία και να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ελέγξουν τους πάντες».
Με τους ελέγχους να αποκαλύπτουν σοβαρές παραβάσεις, ακόμα και κατασκευές που απαιτούν… μπουλντόζα, το Υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει σημαντικές καθυστερήσεις και μέσω εγκυκλίου, δρομολογεί πλέον κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στους αιγιαλούς.
«Tώρα με αφορμή τους ελέγχους που κάνουμε στις παραλίες ξαναείδαμε το θέμα των καταγγελιών που δεν αφορούν μόνο πρόχειρες κατασκευές (…) αλλά και κατασκευές που χρειάζονται κατεδάφιση κανονική, χρειάζονται μπλουντόζα. (…) Πρέπει αυτό το ζήτημα να λυθεί με ένα τρόπο συντεταγμένο γιατί και εμείς έως τώρα δεν τα έχουμε κάνει με έναν τρόπο ώστε να δοθεί ακριβώς η προτεραιότητα που πρέπει εκεί που πρέπει», ανέφερε ο Αθανάσιος Τσιούρας, γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας.
Τα πρόστιμα για παρατυπίες στους αιγιαλούς φτάνουν πάντως μέχρι και τις 60.000 ευρώ με τους παραβάτες να αποκλείονται από τους διαγωνισμούς για 10 χρόνια.