Η ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου προκάλεσε σεισμό στα θεμέλια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
Σε αναστολή η ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών
Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, η ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας μπαίνει σε αναστολή καθώς ήταν εκείνη που εκπόνησε τα 3 από τα συνολικά 5 πορίσματα που απέδιδαν τους θανάτους αυτών των παιδιών σε παθολογικά αίτια.
«Φαινόμενα αποκαρδιωτικά έδειχναν αυτό το σάπιο πράγμα. Σάπιες πλευρές, δεν είναι όλη η υπηρεσία έτσι αλλά εάν δεν κόψεις τα σάπια θα σου μολύνουν και τα υπόλοιπα», ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή ο ιατροδικαστής, Ανδρέας Γκότσης που υπέγραψε τις 3 εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Μουρτζούκου.
«Αυτό τώρα θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία που θα μας στείλουν οι εισαγγελικές αρχές. Στα πλαίσια της αναστολής, είναι όλοι σε αναστολή τώρα, συνολικά. Συλλήβδην», τόνισε ο υπ. Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Η περιβόητη «διάμεση πνευμονίτιδα» που σκότωνε χωρίς κανένα σύμπτωμα καταρρίφθηκε από την ίδια την καθ’ ομολογίαν δολοφόνο.
- Η Ζωή Ηλιάνα που ο ιατροδικαστής Κωτακίδης έβλεπε λοίμωξη αναπνευστικού, δολοφονήθηκε.
- Όπως και το μωρό της Κατερίνας που ο Ανδρέας Γκότσης είχε βάλει ως αιτία θανάτου την διάμεση πνευμονίτιδα.
- Διάμεση πνευμονίτιδα είχε δει ο ίδιος ιατροδικαστής ένα χρόνο μετά και στο μωρό της Μουρτζούκου το οποίο όμως και αυτό δολοφονήθηκε.
- Για την δεύτερη κόρη της Μουρτζούκου, ο ιατροδικαστής Κούβαρης έκανε λόγο για αιφνίδιο θάνατο παθολογικής αιτιολογίας στην πραγματικότητα όμως ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.
«Στο δικό μου το παιδί, έγινε πρόχειρη δουλειά. Όπως το έχω ξαναπεί κιόλας. Αν ήταν κάποιο δικό τους άτομο, κάποιο δικό τους παιδί, θα το είχαν κοιτάξει και θα το είχαν ψάξει καλύτερα. Ακούγεται σκληρό αλλά αυτό πιστεύω», δήλωσε η Κατερίνα, μητέρα βρέφους που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Όταν είχε πεθάνει και το δεύτερο παιδί της Μουρτζούκου, υπήρξε και τότε εισαγγελική παρέμβαση. Είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις, όμως η υπόθεση μπήκε στον αρχείο όταν κι εκεί ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατο σε παθολογία.
Κάπως έτσι εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά ώστε να αποτραπούν τόσοι θάνατοι παιδιών.
Λάθη και παραλείψεις
Στον θάνατο του Παναγιωτάκη, η αστυνομία έκανε – ως όφειλε – αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας.
«Και πάνω στο τραπέζι έκανε εμετό γιατί ήρθε και η αστυνομία και κοίταξε το τραπέζι γιατί μας πήγε η αστυνομία εκεί για να τους δείξουμε εμείς τέλος πάντων, που έκανε εμετό το παιδί, που ήταν εκείνο το βράδυ το παιδί και γενικά όλο το σκηνικό. Το μπουκαλάκι του, το γάλα του, τα πάντα του», είχε δηλώσει ο φίλος της Πόπης στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ».
Κι ενώ η κατ’ οίκον έρευνα ολοκληρώθηκε, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο δόθηκε βαρύτητα στις καταθέσεις των μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή έλεγαν στους αστυνομικούς της Αμαλιάδας πως υπάρχει ύποπτος στην υπόθεση.
«Όταν κατέθεσα στην Αστυνομία γύρισα και είπα του αστυνομικού συγκεκριμένα που μου πήρε κατάθεση του λέω «ψάξτε το γιατί το παιδί δεν έφυγε έτσι. Γιατί δεν είναι μόνο τα δύο παιδιά τα δικά της που έχει χάσει», είχε αναφέρει στο «Τούνελ» η φίλης της Πόπης.
Ακόμη και η μητέρα του παιδιού, Πόπη, έλεγε ξεκάθαρα στην πρώτη της κατάθεση πως υποψιάζεται την συγκάτοικο της.
-Υποψιάζεστε την Ειρήνη Μουρτζούκου;
-Ναι την υποψιάζομαι.
Στην συμπληρωματική κατάθεση βέβαια δεν επιβεβαίωσε τους αρχικούς της ισχυρισμούς χωρίς κανείς να διερευνήσει τι μεσολάβησε μέσα σε λίγες ώρες ώστε ένας μάρτυρας να αλλάξει την κατάθεση του.
Η υπόθεση σερνόταν για δύο και πλέον μήνες μέχρι να αρχίσει η δημοσιογραφική έρευνα με μπαράζ αποκαλύψεων.
«Αν δεν είχε γίνει αυτό με τον Παναγιώτη, τα δικά μου νεκρά μωρά δεν θα αναφέρονταν ξανά», είχε δηλώσει η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Το γεγονός πάντως πως τα παιδιά κατέληξαν σε διαφορετικές πόλεις καθιστούσε δύσκολη την σύνδεση των υποθέσεων.
Κοινός παρονομαστής στους 5 θανάτους η Ειρήνη Μουρτζούκου
Κοινός παρονομαστής και στους 5 θανάτους ήταν η Ειρήνη Μουρτζούκου όμως επισήμως για την ελληνική αστυνομία η 25χρονη ήταν παρούσα μόνο στους θανάτους των παιδιών της και του Παναγιωτάκη.
Η εμπλοκή της σε δύο ακόμη θανάτους προέκυψε και πάλι από την δημοσιογραφική έρευνα. Στις 22 Οκτωβρίου το LIVE NEWS αποκάλυψε πως και το μωρό της Κατερίνας πέθανε μπροστά στα μάτια της τον Φεβρουάριο του 2021.
Και αυτή η μάνα είχε καταθέσει πως υποπτευόταν την Μουρτζούκου. Και αυτή η μάνα πήρε στα χέρια της ένα πόρισμα που μιλούσε για παθολογικά αίτια.
Με το εξίσου εντυπωσιακό να είναι το γεγονός πως ενώ η κόρη της πέθανε μέσα στο σπίτι της οικογένειας, οι αστυνομικοί πήγαν μόνο στο νοσοκομείο και ουδέποτε έκαναν αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος.
Παρούσα η Ειρήνη Μουρτζούκου ήταν και στον θάνατο της αδελφής της πριν από 11 χρόνια με την ίδια της τη μητέρα να λέει πως την υποπτευόταν από τότε ωστόσο καμία αρχή δεν την κάλεσε να καταθέσει.
Τελικά 11 χρόνια αργότερα, η υπόθεση εξιχνιάστηκε με την ίδια την Μουρτζούκου να ομολογεί πως εκείνη σκότωσε την μικρή της αδελφή σε ηλικία 14 ετών.
Οι θάνατοι των μωρών στην υπόθεση Μουρτζούκου
Θάνατος Ζώης – Ηλιάνας, αδελφή Ειρήνης
Φεβρουάριος 2014
Ιατροδικαστής Ναυπλίου: Νίκος Κωτακίδης
Πόρισμα: Λοίμωξη αναπνευστικού
Η Μουρτζούκου ομολόγησε ότι το σκότωσε
Θάνατος μωρού Κατερίνας
Φεβρουάριος 2021
Ιατροδικαστής Πατρών: Ανδρέας Γκότσης
Πόρισμα: Διάμεση πνευμονίτιδα
Η Μουρτζούκου ομολόγησε ότι το σκότωσε
Θάνατος Ζωής – Ιωάννας, μωρό Ειρήνης
Ιούνιος 2022
Ιατροδικαστής Πατρών: Ανδρέας Γκότσης
Πόρισμα: Διάμεση πνευμονίτιδα
Η Μουρτζούκου ομολόγησε ότι το σκότωσε
Θάνατος Μαρίας – Φρειδερίκης, μωρό Ειρήνης
Οκτώβριος 2023
Ιατροδικαστής Αθηνών: Κωνσταντίνος Κούβαρης
Πόρισμα: Αιφνίδιος θάνατος παθολογικής αιτιολογίας, ιστορικό επιληψίας
Η Μουρτζούκου ομολόγησε ότι το σκότωσε
Θάνατος Παναγιώτη
Αύγουστος 2024
Ιατροδικαστής Πατρών: Ανδρέας Γκότσης
Πόρισμα: Ιογενής Λοίμωξη αναπνευστικού και εντερικού συστήματος, εγκολεασμός εντέρου
Διερευνάται από την τριμελή επιτροπή
Οι θάνατοι των μωρών στην υπόθεση Πισπιρίγκου
Θάνατος Μαλένας
Απρίλιος 2019
Ιατροδικαστής Αθηνών: Χριστίνα Τσάκωνα
Πόρισμα: Ηπατική ανεπάρκεια
Καταδικάστηκε πρωτόδικα η μητέρα για δολοφονία
Θάνατος Ίριδας
Μάρτιος 2021
Ιατροδικαστής Πάτρας: Αγγελική Τσιόλα
Πόρισμα: Αγενεσία φλεβόκομβου
Καταδικάστηκε πρωτόδικα η μητέρα για δολοφονία
Κατεπείγουσα έρευνα για ποινικές ευθύνες των ιατροδικαστών στην υπόθεση της Μουρτζούκου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος ιατροδικαστών που υπηρέτησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκος Νικολάου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας είναι απότοκος των σοβαρών καταγγελιών τόσο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου, όσο και δημοσιευμάτων που αναφέρονται και σε άλλα περιστατικά κακοποίησης παιδιών ακόμη και θανάτου βρεφών, τα οποία δεν έλαβαν τη δέουσα προσοχή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, παρά τις επισημάνσεις γιατρών για τη σοβαρότητα των περιστατικών.
Γρηγόρης Λέων: «Μιλάμε για σημαντικές αστοχίες για δύο υποθέσεις – Να εξηγήσουν οι συνάδελφοι γιατί έφτασαν σε αυτά τα συμπεράσματα»
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε στο LIVE NEWS για την υπόθεση της Ε. Μουρτζούκου.
«Έλληνες συνάδελφοι έλυσαν την υπόθεση της Πάτρας και Έλληνες συνάδελφοι θα δώσουν και τις απαντήσεις για το τελευταίο παιδί που έχει μείνει πριν ιατροδικαστική διερεύνηση δηλαδή τον Παναγιωτάκη. Πράγματι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για σημαντικές αστοχίες για μια δεύτερη υπόθεση σημαντικών αστοχιών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειμμα γνώσεων σε κανέναν από εμάς. Από εκεί και πέρα ειδικά για μεμονωμένα περιστατικά, θα ήθελα να δώσουμε την ευκαιρία στους συναδέλφους να εξηγήσουν γιατί έφτασαν σε αυτά τα συμπεράσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.