Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί και σε συνέχεια της εχθρικής στάσης της Βεγγάζης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει νέα μέτρα.
Σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, με στόχο τη συζήτηση αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται η χώρα μέσω της νέας μεταναστευτικής οδού από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη.
Η συνάντηση γίνεται υπό το φως της αρνητικής στάσης της ηγεσίας της Βεγγάζης, η οποία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητη» την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Πλεύρης.
Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα γεγονότα στη Λιβύη και θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να αυστηροποιήσει την πολιτική της.
Εκτός από τον Θάνο Πλεύρη την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ανώτατα στελέχη του στρατού και του ναυτικού.
Μέχρι στιγμής στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα: διοικητικές κρατήσεις σε κλειστά κέντρα και αναστολές στην παροχή ασύλου, ενώ το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βουλή για να κάνει ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό.
Ενόχληση στις Βρυξέλλες για τη στάση Χαφτάρ
Όσον αφορά την εχθρική στάση της Βεγγάζης, διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο MEGA πως το λάθος έγινε από την πλευρά της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Λιβύη, καθώς δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα του πρωτοκόλλου.
Επισημαίνεται ότι η βούληση των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2028 είναι να δίνεται αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες της βόρειας Αφρικής εάν αποτρέπουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Ασφυκτική κατάσταση στην Κρήτη
Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Κρήτη λόγω της πρωτοφανούς αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της Λιβύης.
Πάνω από 1.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Κρήτη μόνο το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, φέρνοντας στα όρια τις αντοχές των τοπικών υποδομών.
437 μετανάστες παραμένουν στο λιμάνι του Ρεθύμνου και σήμερα το μεσημέρι (09/07) σταδιακά θα αποχωρήσουν.
Οι 520 μετανάστες που εντοπίστηκαν στη Γαύδο πρόκειται να μεταφερθούν στο Λαύριο.