Πολιτική αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ο Χάρης Καστανίδης, μέλος πολιτικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις μεταναστευτικές ροές, το φιάσκο με την εκδίωξη της ευρωπααϊκης αντιπροσωπείας απο τον Χαφτάρ αλλά και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για το μεταναστευτικό και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη μίλησε η κ. Σδούκου.

«Σοβαρεύει πάρα πολύ το θέμα με τις μεταναστευτικές ροές. Σίγουρα η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Εξού και ο πρωθυπουργός έχει σύσκεψη σήμερα με τον κ. Πλεύρη σε συνέχεια και των όσων έγιναν χθες με την εκδίωξη της ευρ. αντιπροσωπείας. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, και για το από που αντλείται η αυτοπεποίθηση ως προς την θέση του κ. Χαφτάρ, και πρέπει να μας προβληματίσει και συνολικά και ευρωπαϊκά, αθροιστικά η ΕΕ είναι δεύτερη δύναμη στον στρατό αυτή την στιγμή. Το ότι «διώξαμε» τον Χαφτάρ από την εύνοιά του για την Ελλάδας, είναι μία εύκολη κριτική και καλό είναι σε ζητήματα εξ. πολιτικής να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα λέμε και καλύτερα αν δεν έχουμε κάτι να σιωπούμε. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα πρέπει να έχει φωνή και θέση προς τα έξω που να είναι ενδυναμωμένη και ενωμένη επίσης. Ως προς την ουσία της υπόθεσης, επειδή πρέπει να κοιτάζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μια αθρόα εισροή παράνομων μεταναστών ειδικά στην Κρήτη, εν μέσω τουριστικής περιόδου, είναι μια άσχημη εικόνα και ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο γίνονται οι απαραίτητες συσκέψεις και συνεννοήσεις με τους αρμοδίους, υπουργό και περιφερειακή αρχή. Η τοποθέτηση των φρεγατών ήταν μία πρώτη κίνηση – αντίδραση που έκανε η Ελλάδα. Το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο από όσο μπορούμε να το χαρτογραφήσουμε. Σίγουρα θα πράξουμε, σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση από ελληνικής πλευράς με δεδομένο ότι δεν γίνεται να παρακολουθούμε μία τέτοια κατάσταση να συνεχίζεται και να εντείνεται», είπε αρχικά.

Και συνέχισε η κ. Σδούκου: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια εικόνα ως χώρα με ανθρώπους στα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά, στις προβλήτες, στο κέντρο, εντάσσεται και αυτό μέσα στην λήψη των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή στάση και θέση και νομίζω ότι το μήνυμα ελήφθη και από τον ευρωπαίο επίτροπο, επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες, το ότι απαιτείται μία πιο συντονισμένη κίνηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Παρόλα αυτά εμείς, σε διμερές επίπεδο με την Λιβύη, ήταν ο κ. Γεραπετρίτης εκεί, συνεχίσουμε την συνεννόηση με τις λιβυκές αρχές για πληθώρα θεμάτων και για το μεταναστευτικό και άλλα ζητήματα. θα δράσουμε ώστε να περιορίσουμε και να αναχαιτίσουμε αυτή την μεταναστευτική ροή και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε επιχειρησιακό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην Κρήτη. Οι συνεννοήσεις με την Λιβύη διμερώς θα συνεχιστούν και από εκεί και πέρα μια συντονισμένη ευρωπαϊκή στάση».

Ο κ. Καστανίδης με την σειρά του υπογράμμισε: «Η στάση της Λιβύης θυμίζει την πανομοιότυπη πριν από λίγα χρόνια στάση της Τουρκίας που οδηγούσε τις ροές μεταναστών από τα δικά της παράλια προς την Ελλάδα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αφού η ευρωπαϊκή ευφυΐα αντελήφθη τι ακριβώς συμβαίνει, οδήγησε σε μια ευρύτερη συμφωνία με τον Ερντογάν αφού πλήρωσαν όσα έπρεπε να πληρώσουν για να μπορεί ο Ερντογάν να μπορεί να συνεργαστεί με την ΕΕ και την Ελλάδα. αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα. Ουσιαστικά η Λιβύη ακολουθεί τα βήματα της Τουρκίας, οξύνει τις μεταναστευτικές ροές, αν δεν τις καθοδηγεί προς τον Νότο της Ελλάδας ή προς τον Νότο της Ευρώπης και προς Ιταλία και Μάλτα, προκειμένου να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να κάνει μία συμφωνία που θα είναι οικονομικού χαρακτήρα. Μια τέτοια συμφωνία δυστυχώς πρέπει να γίνει γιατί είναι τεράστιες οι ευθύνες που έχει ο Δυτικός κόσμος απέναντι στους λαούς της περιοχής γιατί έχουν αποσταθεροποιήσει το σύνολο των χωρών πχ με το θέμα με το καθεστώς Καντάφι. Θα πρέπει να τεθεί το θέμα μιας διαφορετικής πολιτικής που θα αποτρέπει την εμφάνιση κρίσεων με ευθύνη των Δυτικών. Αυτή η αποσταθεροποίηση στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου έχει ως αποτέλεσμα αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Οι Δυτικοί έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη.

«Την κριτική για το εάν η ελλ. κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει ή όχι τις συνέπειες της προσέγγισης της Τουρκίας και της Λιβύης, δεν την έχει κάνει η αντιπολίτευση. Την έχει κάνει υπουργός της κυβέρνησης σε τότε υπουργό της κυβέρνησης. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι που αφορά στον λόγο της αντιπολίτευσης αλλά εσωτερικές διαφορές αντιλήψεων. Θα φανεί μία εσωτερική συνεννόηση ώστε να προχωρήσει η ΕΕ σε οικονομική συμφωνία με την Λιβύη και κυρίως μια συμμαχία σταθερή των χωρών του ευρ. Νότου που θα θέσει το ζήτημα της σταθερότητας στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοφιλόπουλος, για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε ως εξής: «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Θα συμφωνήσω με την αρχική τοποθέτηση του κ. Καστανίδη ότι όταν κατέρρεε το καθεστώς Καντάφι όφειλαν οι επισπεύδουσες δυνάμεις της εποχής εκείνης να πάρουν τα μέτρα τους. δυστυχώς έχουμε  μια χώρα που είναι χώρα παρείας, έχει δύο κυβερνήσεις, δεν υπάρχει στο σύγχρονο δικαιοπολιτικό σύστημα. Αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης. Δεύτερον πήγε ο κ. Γεραπετρίτης και είδε τον κ. Χαφτάρ, και στο κοινό ανακοινωθέν απλώς γίνεται μια επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο και για το φλέγον ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν γίνεται κουβέντα. Τρίτον υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό. Την συμφωνία που ψήφισε πρόσφατα η ΕΕ για εθελουσία κατανομή προσφυγών ουσιαστικά καθιστά τις χώρες του ευρ. Νότου ως «αποθήκες ψυχών» διότι κανείς δεν θέλει να πάρει πρόσφυγες στο έδαφός του. Εμείς καταψηφίσαμε αυτό σύμφωνο στην Ευρωπαϊκή Βουλή. Θα πρέπει να βρεθούν δομές φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών διότι δεν γίνεται σε αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι να μένουν στις αποβάθρες. Επιπλέον να ανασυσταθεί το μέτωπο του ευρ. Νότου. Αυτό που συνέβη χθες με το κλείσιμο της πόρτας είναι μία συνέπεια μίας συνολικής διπλωματικής απαξίωσης της ΕΕ. Γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρώπη ακολουθεί τα κελεύσματα του Τραμπ. που είναι το διπλωματικό της κεφάλαιο; Απαξιώνεται το διπλωματικό της κεφάλαιο».

Τι θα γίνει με τον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τον Α. Τσίπρα και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Θεοφιλόπουλος είπε: «Το τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας αφορά στον ίδιο. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και κάνουμε την επανεκκίνηση που υποσχέθηκε ο Σ. Φάμελλος. Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας θα κάνει αυτό που θέλει ο ίδιος. Δεν μπορεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ να εξαρτώνται από τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα, που ωστόσο αναγνωρίζουμε το πολιτικό του αποτύπωμα. Σήμερα έχουμε σε εξέλιξη για τον κ. Καραμανλή, είμαι μέλος της Προανακριτικής. Ήρθε ο κ. Καραμανλής και μας έδωσε ένα σημείωμα όπως το ονομάζει με 72 λέξεις που λέει κοντολογίς «μην ασχολείστε, στείλτε με στο δικαστικό συμβούλιο και στον ανακριτή». Εξελίσσεται μια ιστορία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση άλλαξε υπουργούς και διοικητές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν μπόρεσε να τιθασεύσει αυτό το καρκίνωμα το οποίο λυμαινόταν τρις επιδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα. είναι αρνητικό αυτό που συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο προέρχεται από μία διπλή εμφατική ήττα τον Μάιο – Ιούνιο του ‘23, έχει δύο διασπάσεις, έχει απωλέσει τον ρόλο της αξ. αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. στην περίπτωση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης που ένωσε τις φυλές της Αριστεράς. Σήμερα είμαστε σε μια νέα φάση. Εμείς οφείλουμε σοβαρά, συντεταγμένα και πειστικά να μιλήσουμε στον κόσμο γι΄αυτό που τους αφορά, για το γεγονός ότι η κυβ. Μητ5σοτάκη διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα και κάνει πλάτες σε διάφορα συμφέροντα. Να πούμε για την αύξηση των ωρών εργασίας, αυτό αφορά στον κόσμο».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Καστανίδης τόνισε: «είναι πάρα πολύ εύκολο να καταγγείλει κανείς την διαφθορά όπως εμφανίζεται και με το φαινόμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μιλώντας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν ο ίδιος αποδέχεσαι ότι απέτυχες και ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα στον έλεγχο της διαφθοράς, δεν συγκρίνεσαι με άλλους. Είναι λανθασμένο να συγκρίνεσαι με αυτούς που θεωρείς χειρότερους. Πρέπει να συγκρίνεσαι πάντα με ανώτερα υποκείμενα της πολιτικής και της έννομης τάξης. Πρέπει να βρούμε μια λύση: η λύση «καταργώ» τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι άμεσης σημασίας  να αποκατασταθεί έστω σε αυτόν τον τομέα μία στοιχειώδης ξανά εμπιστοσύνη του κοινού. Δεν γίνεται με την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το πέρασμα στην ΑΑΔΕ – που δεν έχει την δυνατότητα ούτε ΑΦΜ να συντονιστεί και δει τι γίνεται. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρξει μία εσωτερική συμφωνία ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανατίθεται ως προς την διοίκηση σε ένα διοικητικό συμβούλιο κοινής διακομματικής αποδοχής, που σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα καθαρίσει εσωτερικά την υπόθεση και θα κάνει πρόταση για το τι θα συμβεί από δω και πέρα με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Χρειάζεται μία εθνική συμφωνία για το ποια ειναι η πολιτική μας στον πρωτογενή τομέα και δεύτερον μίας διακομματικής αποδοχής προεδρείο».

Η κ. Σδούκου επεσήμανε κλείνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλον, συγκρινόμαστε με τους εαυτούς μας και την ανάληψη της ευθύνης για το τι δεν κάναμε καλά, με θάρρος και ειλικρίνεια την ανέλαβε ο πρωθυπουργός. Είπαμε ότι σε αυτά τα 6 χρόνια της θητείας μας κάναμε αρκετά πράγματα σε πολλούς τομείς, εξυγιάναμε άλλες παθογένειες και εδώ πράγματι, παρόλο που δεν σταθήκαμε αδρανείς, έγιναν χιλιάδες διασταυρωτικοί έλεγχοι. Όταν δεν υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες πχ Κτηματολόγιο, χαρτογραφημένα βοσκοτόπια, και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αυτά δεν έγιναν με την ταχύτητα που έπρεπε να γίνουν. Εμείς θα κριθούμε από το αποτέλεσμα των εξαγγελιών: είπαμε ότι ταχύτατα θα γίνει ο έλεγχος για να επιστραφούν τα χρήματα από αυτούς που τα πήραν και δεν έπρεπε και δεύτερον από την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο