Κρήτη: Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στο νησί

Καθημερινές είναι οι καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές της Κρήτης.

Τα ξημερώματα, ένα καράβι με 520 άτομα πλησίασε το νησί. Η απόφαση τελικά ήταν να μεταφερθούν στο Λαύριο αφού η Κρήτη δεν χωράει άλλους.

«5.000 δολάρια», λένε οι διασωθέντες πως κοστίζει το ταξίδι τους.

Προσπαθούν να κοιμηθούν, να πλυθούν και να ετοιμαστούν για την πολυπόθητη νέα αρχή στην Ευρώπη.

«Θέλαμε να έρθουμε εδώ, να μείνουμε εδώ».

Συνεχείς περιπολίες

Υπό τον φόβο επεισοδίων, αστυνομικοί περιπολούν συνέχεια στα σημεία που συγκεντρώνονται οι μετανάστες.

Την ίδια ώρα, η στάση Χαφτάρ προβληματίζει Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς ο στρατάρχης προκλητικά έκλεισε την πόρτα στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, εκβιάζοντας, όπως λένε, την ΕΕ να τον δεχτεί ως de facto ηγέτη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και ενημέρωσε τη Βουλή.

«Γονατίζει» η Ευρώπη

Παρόμοιες εικόνες, με βάρκες γεμάτες μετανάστες, καταγράφονται στα στενά μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

Σε βίντεο, αστυνομικοί φαίνονται να σκίζουν τη βάρκα μεταναστών, ανατρέποντας έτσι τα σχέδιά τους να φύγουν από τη χώρα.

Τα φουσκωτά έχουν πάρει τη θέση άλλων σκαφών που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ βλέπουν ρόλο Πούτιν στις καραβιές μεταναστών από τη Λιβύη στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως κεντρικό ρόλο παίζει η συνεργασία με τον γιο του Χαφτάρ, Σαντάμ.

«Εδώ είναι που έρχονται στο προσκήνιο τα συμφέροντα της Μόσχας έναντι της Ευρώπης. ‘Το Κρεμλίνο έχει κάνει ‘όπλο’ τη μετανάστευση’, δήλωσε ο Μεγκερίσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνέβαινε ήδη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, όταν ρωσικά αεροπλάνα μετέφεραν μετανάστες από τη Δαμασκό στο Μινσκ, οι οποίοι στη συνέχεια ταξίδεψαν προς τη Δυτική Ευρώπη. Από την πτώση του Άσαντ, το επίκεντρο της μετανάστευσης βρίσκεται στη ζώνη του Σαχέλ. Ενώ οι ρωσικές πολιτοφυλακές βοηθούν στο να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι από αυτήν την περιοχή θα βρουν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, συνεργάζονται επίσης στενά με τον Σαντάμ Χαφτάρ, είπε», μεταδίδει η DW.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται:

«Οι μετανάστες παραδίδουν τα χαρτιά τους σε δυνάμεις του Χαφτάρ. Μετά από ημέρες ή εβδομάδες μεταφέρονται σε σημεία εξόδου. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ λαμβάνουν $100 δολάρια για κάθε μετανάστη (μικρά πλοιάρια) ή $80.000 για μεγάλα σκάφη».

Έτσι, φεύγουν από τη Λιβύη χωρίς την παραμικρή ενόχληση, φτάνουν στα διεθνή ή και στα χωρικά ύδατα κρατών της Ευρώπης και ξεκινούν να ζουν στη γηραιά ήπειρο.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο