Τρία βρέφη πέθαιναν μπροστά στα μάτια της με το κατηγορητήριο να λέει πως εκείνη τους έκλεισε την μύτη και το στόμα. Μάρτυρες κλειδιά όχι μόνο να περιγράφουν τι ακριβώς αντίκρυσαν εκείνα τα δραματικά λεπτά, αλλά έχουν καταθέσει κι επισήμως στις Αρχές πως θεωρούν την Ειρήνη Μουρτζούκου ένοχη για τις δολοφονίες των παιδιών.
Το μωρό της Κατερίνας
Η υπόθεση του μωρού της Κατερίνας έχει ως εξής. Είναι βράδυ 4ης Φεβρουαρίου του 2021 και η Ειρήνη προσέχει την 6 μηνών κόρη της κουμπάρας της.
Το μωρό κοιμάται ήσυχο στην κούνια του. Τα ξημερώματα η Ειρήνη ακούει ξαφνικά το μωρό να κάνει περίεργους ήχους.
Δεν ειδοποιεί την Κατερίνα όπως θα περίμενε κανείς αλλά τραβά φωτογραφίες το νεκρό, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων μωρό, τις οποίες στέλνει στην μητέρα της, Πόπη.
Το μωρό μεταφέρεται νεκρό στο «Καραμανδάνειο» όπου διαπιστώνεται και τυπικά ο θάνατος του. Ο Ανδρέας Γκότσης αναλαμβάνει την ιατροδικαστική εξέταση του παιδιού ο οποίος εκτιμά: «Ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέος επήλθε συνεπεία διάμεσης πνευμονίτιδας της παιδικής ηλικίας».
Η Ειρήνη Μουρτζούκου δείχνει την κίνηση που έκανε στο μωρό της Κατερίνας
Ανατροπή στην υπόθεση του μωρού του 2021
Όταν άνοιξε και πάλι ο φάκελος με εισαγγελική εντολή, αναδείχθηκε μια σειρά λαθών και παραλείψεων. Οι φωτογραφίες νεκροτομής δεν υπήρχαν. Η επανεξέταση του θύμου αδένα έδειξε υποξία. Σημάδια στην μύτη του μωρού που είδε ο τεχνικός σύμβουλος της Κατερίνας και τα οποία παραδέχτηκε και η ίδια η Μουρτζούκου. Επιπλέον περιστατικά σπασμών αποδόθηκαν σε επιληψία που οι γιατροί όμως δεν διέγνωσαν ποτέ.
Η πρώτη ιατροδικαστική διάγνωση για το μωρό της Κατερίνας μιλά για διάμεση πνευμονίτιδα και επιληπτικές κρίσεις.
Ο παιδονευρολόγος της ΕΛ.ΑΣ. έχει άλλη άποψη: Δεν υπάρχει επιληψία και ο θάνατος προήλθε πιθανότατα από υποξικό ή ασφυκτικό μηχανισμό.
Η πρώτη κόρη της Ειρήνης
1η Ιουνίου 2022. Η Ειρήνη φέρνει στον κόσμο το πρώτο της παιδί και 19 ημέρες μετά πεθαίνει αιφνίδια στο κρεβάτι. Όπως ακριβώς και το μωρό της Κατερίνας.
Ενώ έχει βιώσει ήδη τους θανάτους της αδελφής της και του μωρού της κουμπάρας της, η Ειρήνη δυσκολεύεται να αντιληφθεί πως και αυτό το μωρό που έχει μπροστά της είναι νεκρό.
Στην περιγραφή της ξέχασε να αναφέρει τον Σουμόν, τον τότε συγκάτοικο της, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να επαναφέρει το βρέφος.
Ιατροδικαστής κι εδώ ο Ανδρέας Γκότσης. Διάμεση Πνευμονίτιδα η αιτία θανάτου που σήμερα αμφισβητείται από τους πραγματογνώμονες, που όρισε η ΕΛΑΣ.
Ανατροπή στην υπόθεση του μωρού του 2022
Οι επιστήμονες που όρισε η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν κρίσιμα εύρημα στον θύμο αδένα, ενδεικτικά σοβαρής υποξίας.
Σε συνδυασμό με τα ευρήματα υποξίας σε εγκέφαλο, πνεύμονες και ήπαρ δεν μπορεί να αποκλειστεί ο ασφυκτικός θάνατος.
Η δεύτερη κόρη της Ειρήνης
Η Μαρία Φρειδερίκη ήταν ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Δεν είχε παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα υγείας μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2023, όταν ξαφνικά η μητέρα παρατήρησε μια περίεργη αλλαγή στο 1,5 μηνών παιδάκι της.
«Όταν ανεβήκαμε επάνω με την μητέρα μου καθόταν στο ριλάξ και βλέπαμε κάτι περίεργο, ήταν χλωμή. Της είπα της μαμάς μου ότι μπορεί να ήταν μάτι. Κάτι δεν της άρεσε όμως», είχε περιγράψει.
Κι ενώ η μητέρα λέει πως πήγε προληπτικά το παιδί στο κέντρο υγείας, η περιγραφή της γιαγιάς στο Live News για το ίδιο επεισόδιο είναι τελείως διαφορετική.
«Ήταν η Ειρήνη στο σπίτι μόνη της πάλι, είπε ότι δεν το έβλεπε καλά, πήγε γρήγορα να το δει και ήταν σε κατάσταση λιποθυμίας».
Δεδομένου ότι ήδη ένα παιδί είχε χαθεί, η Μαρία Φρειδερίκη διακομίζεται από το κέντρο υγείας στο «Καραμανδάνειο» για περαιτέρω εξετάσεις. Οι γιατροί εντοπίζουν ένα αιμάτωμα στο μάτι και το στέλνουν κατευθείαν στο Αγία Σοφία για περαιτέρω έλεγχο. Εκεί παρέμεινε για 33 ημέρες, όπου και κατέληξε εντελώς αναπάντεχα.
Είναι το τέταρτο μωρό που πεθαίνει μπροστά στα μάτια της 25χρονης. Τις όποιες υποψίες πάντως εξαλείφει το ιατροδικαστικό πόρισμα που υπογράφει τότε ο Κωνσταντίνος Κούβαρης. «Αιφνίδιος θάνατος νεογνού παθολογικής αιτιολογίας, ιστορικό επιληψίας», γράφει το πόρισμα.
Ανατροπή στην υπόθεση του μωρού του 2023
1,5 χρόνο μετά ο παιδονευρολόγος που όρισε η ΕΛΑΣ όχι μόνο απορρίπτει ότι υπήρχε συμβάν αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αλλά συμπεραίνει:
«Τα πέντε επιληπτικά επεισόδια που παρουσίασε το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων δεν ήταν επιληπτικής αιτιολογίας».
Οι επιστήμονες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ερευνηθεί η ασφυξία ως πιθανή αιτία θανάτου και στα 4 βρέφη που εξέτασαν από την στιγμή που οι θάνατοι από διάμεση πνευμονίτιδα είναι σπανιότατοι και μια σειρά κοινών ευρημάτων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Τα ιατροδικαστικά ευρήματα στα βρέφη που «έφυγαν» από τη ζωή
Γρηγόρης Λέων: «Προφανώς κάποιοι δεν διάβασαν σωστά τα ευρήματα»
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφερόμενος στις υποθέσεις των βρεφών που έχασαν τη ζωή τους σε Αμαλιάδα και Πάτρα τόνισε αρχικά ότι το σημαντικό είναι ότι προχώρησαν οι υποθέσεις. Ωστόσο όπως επεσήμανε «το ότι υπήρχαν αστοχίες είναι επίσης δεδομένο».
«Προφανώς κάποιοι δεν διάβασαν σωστά τα ευρήματα. Είναι ένα σημαντικό κυρίως πρόβλημα της επιστήμης μας απέναντι στην κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Λέων.