Διαστάσεις παίρνει το μεταναστευτικό στην Κρήτη, καθώς καθημερινά φουσκωτά γεμάτα με απελπισμένους ανθρώπους που έχουν πληρώσει μία περιουσία σε αδίστακτους διακινητές, καταφτάνουν στα νότια παράλια του νησιού.
Κάποιο σχέδιο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει, ενώ στο λιμάνι του Ρεθύμνου εκατοντάδες μετανάστες, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι, στοιβάχτηκαν κάτω από τον καυτό ήλιο, με τις τοπικές Αρχές να προσπαθούν να βάλει τάξη.
«Βουλιάζει» το λιμάνι του Ρεθύμνου
Καραβιές μεταναστών καταφθάνουν στην Κρήτη από Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη, Αίγυπτο, Αφρική, Μπαγκλαντές και Πακιστάν.
Νότια Κρήτη και Γαύδος αποτελούν πλέον τις κύριες πύλες εισόδου, σε ένα ταξίδι ακριβό.
Ο συνωστισμός προκαλεί ένταση μεταξύ των μεταναστών. Το μεσημέρι τα πνεύματα οξύνθηκαν. Αιτία ποιος θα πάρει την πετσέτα.
Εξουθενωμένοι ξαπλώνουν στο τσιμέντο, στον προβλήτα του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου. Κάποιοι δεν αντέχουν τον ήλιο και καταρρέουν, λιποθυμούν. Ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει τις πρώτες βοήθειες.
Το εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς ασφυκτικά γεμάτο. 850 μετανάστες μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά. Στοίβες από φαγητά και στρώματα στο πάτωμα.
Ευρωπαϊκό κλιμάκιο στη Λιβύη
Υπό το βάρος των ροών, ευρωπαϊκό κλιμάκιο και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης βρίσκονται στη Λιβύη.
Κέντρο υποδοχής στην Κρήτη δεν υπάρχει. Οι υποδομές ανύπαρκτες, με τους τοπικούς φορείς να ανησυχούν ότι το νησί θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.
Οι αφίξεις των μεταναστών προκάλεσαν ένταση στην Αγία Γαλήνη. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται.
Οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα, οι διακινητές όμως πάντα βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ακόμη μετανάστες περιμένουν στη Λιβύη για να μπουν στην Ευρώπη, ένα βάρος το οποίο Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.