Αποκάλυψη in: Στο φως τα πρακτικά Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα του 2015

Το in φέρνει στη δημοσιότητα τα σημεία των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών από τις δραματικές στιγμές που βίωνε η χώρα λίγες ώρες μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα και το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την επόμενη ημέρα, το in φέρνει στο φως αποκλειστικά και για πρώτη φορά τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Από τις τοποθετήσεις και τους διαλόγους φαίνεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε βάλει στο κάδρο τη ρήξη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα έχει καταγραφεί να λέει ότι θα διεκδικήσει συμφωνία με τους εταίρους που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 24 μήνες αλλά «θα δίνει και μια οριστική διέξοδο από την κρίση και θα ακυρώνει οριστικά τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη».

Η πρόταση του περιείχε αναδιάρθρωση του χρέους αλλά ξεκαθαρίζει: «Μέτρα λιτότητας μη αποδεκτά από την κοινωνία, χωρίς διορθώσεις, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, είναι συνταγή αποτυχίας. Και εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να το συνομολογήσουμε σήμερα αυτό».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάνει λόγο για ιστορική και γενναία επιλογή του ελληνικού λαού.

«Θεωρώ ότι εάν στόχος αυτής της συζήτησης εδώ είναι όχι να βρούμε ένα κοινό τόπο, αλλά να λαθροχειρίσουμε και να μετατρέψουμε το «όχι» σε «ναι», δεν θα με βρείτε σύμφωνο. Το «όχι» είναι «όχι» που αφορά μια μη βιώσιμη συμφωνία. Προφανώς δεν είναι εντολή ρήξης αλλά δεν είναι και εντολή «πάση θυσία, ό,τι και να γίνει θα συμφωνήσουμε». Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση των δανειστών ενώ στο σημείο εκείνο έχει ενδιαφέρον η άποψη που εξέφρασε ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Ξέρω τι σημαίνει δανειστές και εκβιασμός από τους δανειστές, από τις συνελεύσεις και τις συνεννοήσεις από τις οποίες ήμουν παρών. Και γνωρίζετε – όλοι μας το γνωρίζουμε – ότι ειδικά το τελευταίο εξάμηνο του 2014 ήταν όχι απλώς εκβιαστές. Δεν είναι η ώρα να κάνω τέτοιο απολογισμό, ούτε να σας πω. Όμως εγώ γνωρίζω από πρώτο χέρι πώς συμπεριφέρονται».

Ο κύριος Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Θεωρώ ότι το ΟΧΙ, το οποίο ψηφίστηκε και από πολλούς νεοδημοκράτες και φίλους μου και γνωστούς μου ήταν γιατί σας πίστεψαν, όπως κι εγώ, ότι σε 48 ώρες έρχεται η συμφωνία».

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι ανεξάρτητα από το τι ψήφισε κανείς στο δημοψήφισμα δεν υπάρχει δίλημμα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στη Ευρωζώνη.

«Για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης πρέπει να βγει από το συμβούλιο αυτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ουδόλως αμφισβήτησε και ουδόλως αμφισβητεί την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

Στο τέλος της συνεδρίασης βγήκε κοινό ανακοινωθέν που δεν υπέγραψε μόνο το ΚΚΕ ενώ αποδεικνύεται πως κρατήθηκαν πρακτικά με εξαίρεση τα σημεία εκείνα που ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε τηλεφωνικά με τον Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο