Αντιμέτωπους με βαριές κατηγορίες έφερε η επιχείρηση «Καλυψώ», που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πέντε συλληφθέντες οι οποίοι φέρονται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση εισαγωγής από την Κίνα, αποφεύγοντας τους τελωνειακούς δασμούς και τον ΦΠΑ.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα παράλληλα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Βέλγιο), με την Ελλάδα να έχει όμως πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψή της.
«Υπήρχε ένα κύκλωμα, χρόνια τώρα, το οποίο είχαν ανοίξει δεκάδες εταιρίες με ελληνικό ΑΦΜ στην Ελλάδα με έδρα τη Βουλγαρία», λέει για το θέμα ο φοροτεχνικός Μαρίνος Αμπελιώτης.
«Ο σκοπός τους ήταν να κάνουν εισαγωγή προϊόντα από την Κίνα τα οποία τα πραγματικά προϊόντα μπορεί να ήταν κοντέινερ ή άλλα μηχανήματα μεγάλης αξίας, και εδώ στην Ελλάδα περνώντας από το τελωνείο είχαν πλαστά έγγραφα και τα δήλωναν ως πατίνια, ποδήλατα. Άλλαζαν τα χαρτιά. Το έκαναν για να γλιτώσουν τους δασμούς και τον ΦΠΑ».