Μέση Ανατολή: Στο στόχαστρο του Ισραήλ ο Χαμενεΐ – Τα σενάρια διαφυγής του και η στάση των ΗΠΑ

Να επιφυλάξει στον αγιατολάχ Χαμενεΐ την τύχη του άλλοτε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν απειλεί το Ισραήλ παρά το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ για την εξόντωσή του. Την ώρα που το θεοκρατικό καθεστώς μεταδίδει μηνύματα του ηγέτη προς το λαό, αντιπολιτευόμενοι Ιρανοί υποστηρίζουν πως η Τεχεράνη ζητά από τη Ρωσία να εξασφαλίσει τη φυγή του στη Μόσχα.

«Θεού θέλοντος, ο στρατός μας θα δράσει με πυγμή. Δεν θέλουμε ειρήνη με αυτούς».

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αγιατολάχ Χαμενεΐ το ιρανικό καθεστώς στέλνει μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό της χώρας και απειλεί το Ισραήλ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα καταφέρουν βαριά χτυπήματα σε αυτόν τον σατανικό εχθρό. Ο λαός μας στηρίζει».

Την ίδια ώρα το Ισραήλ κλιμακώνει τις απειλές για τη ζωή του.

– Θα βάλετε στο στόχαστρό σας τον ανώτατο ηγέτη (του Ιράν);

– Κοιτάξτε, θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε τον Χαμενεΐ ότι μπορεί να έχει την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Προειδοποιώ τον δικτάτορα του Ιράν να μην συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον των Ισραηλινών πολιτών. Πρέπει να θυμάται τι συνέβη στον δικτάτορα της χώρας που γειτνιάζει με το Ιράν, ο οποίος ακολούθησε την ίδια πορεία εναντίον του κράτους του Ισραήλ».

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τον στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν είναι υπέρ της βίαιης ανατροπής του θεοκρατικού καθεστώτος.

Εξόριστοι Ιρανοί, σύμφωνα με τους οποίους ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κρύβεται σε καταφύγιο κοντά στην Τεχεράνη, λένε πως σύμβουλοί του βρίσκονται σε επαφή με τη Μόσχα ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή φυγή του από τη χώρα.

«Το σχέδιο φέρεται να θέλει τον Πούτιν να μιλά με τον Νετανιάχου ζητώντας του να αφήσει τον Χαμενεΐ να φύγει προς τη Ρωσία τελειώνοντας το καθεστώς. Δεν ξέρουμε αν οι Ισραηλινοί δέχθηκαν αυτό το σχέδιο ή αν θέλουν να στοχεύσουν τον Χαμενεΐ», λέει Ιρανοαμερικανός κινηματογραφιστής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταβιβάσει σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του στο Ανώτατο Συμβούλιο του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι πλέον έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κινήσεις του ιρανικού στρατού.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες της δικής τους Ελλάδας – Ιστορίες ταυτότητας

Απόρρητο