Τα σπαρακτικά δάκρυα και τις σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία του 14χρονου Σπύρου, διαδέχονται οι στιγμές συγκίνησης με πρωταγωνιστές ανθρώπους που για μήνες κινδύνευαν και πλέον έχουν δικαίωμα στην ελπίδα.
Είναι οι λήπτες οργάνων των δύο παιδιών που πνίγηκαν στον Άραχθο ποταμό. Ασθενείς που προσπαθούν να βρουν λέξεις για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.
Τα 13 μοσχεύματα αναμένεται να σώσουν ζωές. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Γερμανία. Το ήπαρ του 14χρονου μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία και ο λήπτης μιλάει στο MEGA για πρώτη φορά.
«Δεν το περίμενα. Συγκίνηση και τους ανθρώπους αυτούς, να τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Αυτό που πρέπει δηλαδή να χαροποιήσει τον δότη είναι ότι είναι η υπέρτατη πράξη αγάπης από το παιδί τους».
Ο λήπτης μπορεί να ελπίζει. Έχει όπως μας λέει μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει.
«Είναι μία καινούρια ζωή που μου χαρίζει, εγώ περίμενα το απροσδόκητο, καταλάβατε; Εγώ πήγαινα προς τον θάνατο, να το πω έτσι. Για τους γονείς είναι τρομερό, είμαι νέος σε ηλικία και έχω δύο παιδάκια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους γονείς να συμβεί κάτι τέτοιο και όταν συνέβη αυτό… Δεν μπορώ να διανοηθώ».
Στο Live News μιλάει για πρώτη φορά και ο λήπτης των νεφρών του 14χρονου.
«Με ειδοποίησαν οι γιατροί και μετά από μία ώρα μπήκα στο χειρουργείο. Ευχαριστώ πολύ τους γονείς των παιδιών. Είμαστε όλοι συγκινημένοι».
Οι ελπίδες, όπως μας λέει, είχαν αρχίσει να αργοσβήνουν στο μυαλό του, το τελευταίο διάστημα.
«Έπρεπε συνέχεια να κάνω αιμοκάθαρση, δεν μπορούσα να πάω πουθενά».
Ο ίδιος βρισκόταν σπίτι του, όταν οι γιατροί τηλεφώνησαν για να του ανακοινώσουν πως βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα.
«Ήμουν στο σπίτι με τους γονείς μου. Συγκινήθηκαν».
Ζωή μέσα από τον θάνατό του χαρίζει και ο 12χρονος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καρδιά του θα μεταφερθεί στο Μπάρι της Ιταλίας και οι πνεύμονες στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Το ήπαρ του παιδιού θα καταλήξει σε 20χρονο που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ο ένας νεφρός και το πάγκρεας του παιδιού θα μεταμοσχευτούν σε 47χρονο διαβητικό νεφροπαθή στο νοσοκομείο του Ρίου.
Η μεταμόσχευση του παγκρέατος από παιδί συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο 2ος νεφρός θα σώσει ανήλικο νεφροπαθή που νοσηλεύεται στο Λαϊκό νοσοκομείο.
Με απόφαση του Μάκη Βορίδη δόθηκε στους γονείς του 12χρονου, άδεια παραμονής στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα, μετά την κηδεία του παιδιού τους, στην Αλβανία.
Οι γονείς των δύο αδικοχαμένων παιδιών, πήραν την σπουδαία απόφαση της δωρεάς οργάνων, μετά από συνομιλίες με γιατρούς. Έτσι όπως λένε, οι γιοι τους θα μείνουν ζωντανοί.
Φίλοι των δύο ανήλικων θυμάτων προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τα όσα έγιναν.
Ο αγώνας – δρόμου για τις μεταμοσχεύσεις συνεχίζεται και ήδη οι πρώτοι λήπτες έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ζωής. Γεμάτο φως και ελπίδα για το αύριο.