ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο διαφθοράς» – Τι λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπρ. Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, και ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις καταγγελίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αρχικά η κ. Σδούκου ανέφερε: «Αυτή η προσπάθεια κατάργησης ευρ. κονδυλίων θα έλεγα ότι είναι ένα «εθνικό σπορ», μία διαχρονική πληγή το να υπάρχουν εστίες παραβατικότητας στο ελληνικό σύστημα δημόσιας διοίκησης. Το ότι άλλαξαν οι επικεφαλής δείχνει την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να διορθώσει – η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τοπ πρόβλημα κάτω από το χαλί. Σε ό,τι αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώξαμε να έχουμε μια στενή συνεργασία με τις ευρ. Αρχές. Και το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ και επί εποχής παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν περιπτώσεις. Έχουν γίνει αρκετές κινήσεις από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα προηγούμενα χρόνια για να εξυγιανθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι. Επειδή δεν ήταν επαρκείς οι λύσεις, αποφασίστηκε να κοπεί το πρόβλημα από το κεφάλι, να καταργηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ για να μπορεί να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία ο έλεγχος και των πληρωμών και το πού πηγαίνουν τα λεφτά. Αυτοί που έτρωγαν τα λεφτά, να γίνει ο έλεγχος και να επιστρέψουν τα λεφτά διότι υπήρχαν και οι νοικοκύρηδες και οι “αεριτζήδες”».

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Κατρίνης τόνισε: «δεν υπάρχει καμία εξυγίανση με τις ευρ. Αρχές. Υπάρχει έφοδος της ευρ. Εισαγγελίας η οποία έχει μπει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ελέγχει όλα αυτά τα τραγελαφικά που έγιναν κατά την εξαετή διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε 6 χρόνια κυβέρνηση την ΝΔ, έχουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει αλλάξει 6 διοικήσεις και 5 υπουργούς και μια κυβέρνηση να λέει ότι έχουν κάνει προσπάθεια εξυγίανσης. Ποια είναι η πραγματικότητα: το 2020 ο πρώτος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ που παραιτήθηκε – γιατί είναι 6 οι πρόεδροι που παραιτήθηκαν – γιατί μπλόκαρε 3.500 ΑΦΜ γιατί  προφανώς διαπιστώνει ότι κάτι παράνομο γίνεται. Αυτά τα ΑΦΜ ξεμπλοκάρουν επί υπουργίας κ. Βορίδη και πληρώνονται κανονικά. Ο κ. Σημανδράκος το 2023, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί με ΑΣΕΠ, μπλοκάρει 6.000 ΑΦΜ τα οποία ξεμπλοκαρίστηκαν επί κ. Αυγενάκη και πληρώθηκαν κανονικά. Για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει καθυστερημένες κουτσουρεμένες επιδοτήσεις. Εδώ μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο διαφθοράς. Υπάρχουν υπουργοί της ΝΔ που απαγορεύουν στις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνουν τους ελέγχους. Διώχνουν υπαλλήλους που κάνουν σωστά την δουλειά τους».

Με την σειρά του ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε: «Αν δεν είχε επιληφθεί η ευρ. εισαγγελία, το πάρτι θα συνεχιζόταν κανονικά. Δεν είχαμε καμία απολύτως ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία αυτή. Οι επιδοτήσεις που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2025 δεν ξέρουμε με ποιες δηλώσεις και στοιχεία θα γίνουν. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αυτό να συνεχίζεται. Οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ εμπόδισαν την ευρ. εισαγγελία να μπει μέσα και έκανε έφοδο παρουσία αστυνομίας. Έξι διοικήσεις, μία απάντηση μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση γι΄αυτό δεν έχουμε. Δεύτερον, δεν έχει υπάρξει καμία παραίτηση υπουργού εδώ και 6 χρόνια. το αφήγημα της διαχρονικής ευθύνης το έχουμε ακούσει για πάρα πολλά θέματα πχ για τα Τέμπη, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ακρίβεια. Εμείς λέμε να ενισχυθεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως σε άλλες χώρες, να στελεχωθεί, να γίνουν ψηφιακοί έλεγχοι. Για όλα αυτά έπρεπε να κάνει έφοδο η ευρ. δικαιοσύνη; Που ήταν 6 χρόνια η ελληνική για να τα δει όλα αυτά; Υπάρχουν καταγγελίες από το 2020. Πολλές διοικήσεις παραιτήθηκαν γιατί αρνήθηκαν να βάλουν τις υπογραφές τους για να μπλοκαριστούν ΑΦΜ. Είναι υπόλογη η κυβέρνηση γι΄αυτό».

Για το εάν θα τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά για την πρόταση Προανακριτικής για τα Τέμπη και αν θα δεχθούν τις 6 ψήφους του Στ. Κασσελάκη, ο κ. Τεμπονέρας είπε: «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί την Παρασκευή. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την Νέα Αριστερά».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες της δικής τους Ελλάδας – Ιστορίες ταυτότητας

Πολιτική

Απόρρητο