Η προτομή του αείμνηστου δικαστή που αρνήθηκε να στείλει στην γκιλοτίνα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, της υπενθύμιζε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της την ιστορία του επιθέτου της.
Η Μαρίζα Τερτσέτη – Παπαδάτου που δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο πίσω από τις φυλλωσιές του σπιτιού της στη Ζάκυνθο αφοσιώθηκε πλήρως στη δουλειά της με πνεύμα μαχητικό.
Αδέκαστη, θαρραλέα και ασυμβίβαστη όπως έλεγαν άνθρωποι που έτυχε να συνεργαστούν και να την γνωρίσουν.
Η ιστορική δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ο Γεώργιος Τερτσέτης που είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο το 1800 ήταν ένας από τους δικαστές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ένας από τους δύο δικαστές που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του εθνικού μας ήρωα.
Παρά τις απειλές και τα βασανιστήρια που υπέστη με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αναστάσιο Πολυζωίδη, ο Γεώργιος Τερτσέτης δεν έκανε πίσω. Και οι 2 παραπέμφθηκαν σε δίκη και αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από το δικαστικό τους λειτούργημα. Τα λόγια του δικαστή Τερτσέτη στον Σκωτσέζο εισαγγελέα Μάσσον έδειχναν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά του.
«Πώς θα ημερώσεις την κατάρα που θα ξεφωνίσουν οι δύο στρατιώτες της Επαναστάσεως, γονατίζοντας να βάλουν το κεφάλι τους εις τον χαλκά της Γιλοτίνας; Ποιος είσαι εσύ που με το πρόσχημα της παιδείας έλαβες από την Βασιλεία επάγγελμα τόσον επικίνδυνο διά την τιμή και ζωή των υπηκόων; Ποιος είσαι εσύ, που παίζεις με ημάς εις την γην της γεννήσεως μας;».
Η Μαρίζα Τερτσέτη – Παπαδάτου είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τον πρόγονό της και την κληρονομία που άφησε στο έθνος, μέσα από τις πράξεις του.
Η ίδια αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη δικηγορία. Έγινε συμβολαιογράφος και κατάφερε να καταξιωθεί.
Μητέρα τριών παιδιών
Γεννημένη το 1956, παντρεύτηκε τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδάτο κι απέκτησαν 3 παιδιά που έγιναν και αυτά επιστήμονες.
Η ίδια ως συμβολαιογράφος κατάφερνε για χρόνια να κερδίζει φίλους με τις γνώσεις, το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα της.
Η οικογένειά της ήταν εύπορη, κάτι που φαινόταν και από το σπίτι που ζούσε. Κανείς όμως δεν πίστευε ότι αυτό θα γινόταν αιτία να μπει στο στόχαστρο δολοφόνων.
Όλοι πλέον επεξεργάζονται τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έρχονται στο φως για τη δολοφονία της 69χρονης. Μιας γυναίκας που βρέθηκε μόνη -όπως φαίνεται- απέναντι από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης, ανήμπορη να αντιδράσει.
Στην πορεία της ζωής της, η Μαρίζα Τερτσέτη – Παπαδάτου δήλωνε περήφανη για την ρότα που ακολούθησε. Για τις επιλογές και τις αποφάσεις της. Για τις αξίες με τις οποίες τα παιδιά της γαλουχήθηκαν.
Η δολοφονία της συμβολαιογράφου προκαλεί συγκίνηση στη Ζάκυνθο και επαναφέρει με τον πιο τραγικό τρόπο στο επίκεντρο, την ιστορία μιας εκ των ιστορικών οικογενειών του νησιού.
Ο Σταύρος Μπαλάσκας για τις έρευνες της αστυνομίας στην εξιχνίαση της δολοφονίας της συμβολαιογράφου
Οι πληροφορίες του Σταύρου Μπαλάσκα λένε ότι η αστυνομία αρχικά εντόπισε ποια πρόσωπα ήρθαν τις επίμαχες μέρες στο νησί αλλά και ποιοι έφυγαν αμέσως μετά το συμβάν.
«Από εκεί συντονίστηκαν και βρήκαν έως και 4 άτομα, τα οποία μπήκαν στον κάδρο. Συνέχισαν παίρνοντας υλικό από τις κάμερες. Και μετά όταν διαπίστωσαν από το υλικό της κάμερας ποιοι έχουν αποχωρίσει άρχισαν να ψάχνουν διεξοδικά έναν- έναν. Πήγαν και σε μαρτυρίες και σιγά σιγά έφθασαν στους δράστες», εξήγησε ο αστυνομικός αναλυτής.