Σφοδρά πυρά από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από στελέχη μέσα από το κόμμα του, δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διαχώρισε τη θέση του και δεν υπέγραψε επιστολή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, προς τον πρωθυπουργό, για τη σφαγή στη Γάζα.
Το κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας για τη Γάζα μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εξηγεί τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ δεν συνυπέγραψε την επιστολή των 4 στον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η πολύτιμη συμμαχία με το Ισραήλ δεν θα πρέπει να συνεπάγεται απόλυτη ταύτιση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλία του προς τους ευρωσοσιαλιστές και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
«Να προσκαλέσουμε να μιλήσει στη Βουλή ο Μαχμούτ Αμπάς αυτό είναι μια θετική πρωτοβουλία. Ένα κείμενο ο οποίος δεν καταδικάζει τη τζιχαντιστική λειτουργία της Χαμάς, δεν μιλάει για επιστροφή των ομήρων, για εμένα αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα του κειμένου. Εμείς ένα κείμενο που περιείχε και αυτά δεν θα το υπογράφαμε».
Ωστόσο η απόφαση για μη συνυπογραφή του κοινού κειμένου προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με στελέχη να εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει κριτική από την ίδια πλευρά με τα αλλά προοδευτικά κόμματα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σχεδόν με τα ίδια επιχειρήματα. Η επιλογή να μην συνυπογράψει το κοινό κείμενο δεν έχει πειστικές δικαιολογίες», έγραψε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για την επικείμενη συνάντηση του με τον ΠτΔ για το θέμα της Γάζας.
«Η αφωνία του κ. Μητσοτάκη και η καθυστέρηση του να πάρει πρωτοβουλίες είναι συνενοχή. Θα συμμετέχουμε σε έναν ορθό δημοκρατικό διαφανή διάλογο και θα καταθέσουμε προτάσεις στον ΠτΔ».
Με παλαιστινιακή μαντίλα εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ειδική συνεδρίαση για τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
«Ντρέπομαι για τον ΠΘ αυτής της χώρας. Δεν βρήκε την ψυχή να πει δύο λόγια για τη Γάζα».
«Ποτέ δεν έλυσε τίποτα κανένα ψήφισμα προερχόμενο από αυτά τα κόμματα γιατί είναι γεμάτο γενικεύσεις, απλουστεύσεις και θεωρητικολογίες. Αντιθέτως, οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας οδηγούν σε αποτέλεσμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας υπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της μέσης ανατολής.