Ο υφ. Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Κακλαμάνης, γρ. του τομέα δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και για την ακρίβεια.
Ο κ. Καραγκούνης μίλησε για το ζήτημα της Γάζας και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα Τέμπη.
«Ο πρωθυπουργός έχει πάρει την πρωτοβουλία στα Η.Ε., εμείς είμαστε υπέρ στο να υπάρχουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, και αυτό που γίνεται στην Γάζα πρέπει να σταματήσει. Έχουμε πει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η τροφοδοσία της ανθρ. βοήθειας, είναι σημαντικό και φυσικά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες γιατί υπάρχει ένα δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος. Έχουμε μια στρατηγική σχέση και συμμαχία με το Ισραήλ αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταματήσει αυτό που γίνεται εκεί πέρα αυτή την στιγμή. Είναι ένα ζήτημα της παγκόσμιας κοινότητας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει μία κατάσταση εκεί πέρα. Είναι μια συνολικότερη στρατηγική από τους συμμάχους. Υπάρχουν γενικότερα ζητήματα της διπλωματίας, είμαστε υπέρ αυτών που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την περιοχή», είπε.
Για το ίδιο ζήτημα και για το γεγονός ότι δεν συνυπέγραψε κοινή δήλωση με τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε: «Καταρχάς, το ΠΑΣΟΚ με ισχυρή γλώσσα έχει καταδικάσει όλα όσα γίνονται και τα έχει χαρακτηρίσει ως εθνοκάθαρση και εγκλήματα πολέμου. Έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Δεν αξίζει και στην Παλαιστίνη το να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής. Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έχει ξεκινήσει από τον Γ. Παπανδρέου το 2010 και έχει ακολουθηθεί από όλε4ς τις κυβερνήσεις και αυτή του κ. Τσίπρα. Ουδέποτε έκανε πίσω σε αυτή την επιλογή η Ελλάδα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να στηρίζει τα εγκλήματα πολέμου που κάνει τώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου. Το να λέμε να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ δεν θεωρούμε ότι βοηθάει κάπου ούτε στον παλαιστινιακό ούτε στον ελληνικό λαό. Κανείς στον δυτικό κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους. Η Ελλάδα είχε πάντα την θέση, ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση με ένα παλαιστινιακό κράτος μέσα από την διεθνή κοινότητα. Αυτή την στάση δεν την έχουμε εγκαταλείψει ποτέ. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλες γεωπολιτικές σκοπιμότητες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κινηθούμε μες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. καταδικασαμε και την στάση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ που στάθηκε απέναντι στην λήψη μέτρων. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του ισραηλινού λαού».
Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Όταν συντελείται εκτοπισμός, δολοφονίες, φρικαλεότητες, όταν βγαίνουν 22 ηγέτες και στηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα και κυρώσεις, και δεν τοποθετείται η κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα – παρά με χρονοκαθυστέρηση – κατά την γνώμη μας υπάρχει μεγάλη απόσταση στην παράδοση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και στην σημερινή τοποθέτηση της κυβέρνησης. Το θέμα είναι χρειαζόμαστε ενεργητική διπλωματία ειρήνης από την κυβέρνηση η οποία απουσιάζει πλήρως, η συνεννόηση των κομμάτων στο κοινοβούλιο είναι βήμα σημαντικό και το επόμενο βήμα είναι η διπλωματία των λαών, ένα μεγάλο κίνημα ειρήνης».
Στην συνέχεια ο κ. Καραγκούνης μίλησε για το θέμα ης ακρίβειας.
«Είναι διαρκής η μάχη με την ακρίβεια. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή ενισχύουμε τα εισοδήματα, ανεβαίνουν οι μισθοί, μειώνεται η φορολογία και θα γίνει πρόσθετη παρέμβαση στη ΔΕΘ με άρση βαρών στην μεσαία τάξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία μειώνεται ο πληθωρισμός. Αυτό που θα μείνει σιγά σιγά ως μόνιμο μέτρο θα είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογίας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση και γι΄αυτό χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα e-katanalotis», επεσήμανε.
«Είναι μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ και χαιρόμαστε που μετά από χρόνια την υιοθετεί η κυβέρνηση. Συνήθως το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι δεν έχει προτάσεις. Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση παίρνει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν δέχομαι να μετακυλίεται η ευθύνη στον καταναλωτή. Δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί οργανισμοί, δεν λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού δεν ελέγχεται αν υπάρχουν ολιγοπώλια, καρτέλ. Θεωρούμε ότι σε αυτό η κυβέρνηση έχει όντως αδρανήσει», σχολίασε με την σειρά του ο κ. Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως, «υπάρχει μια καρτελοποιημένη πρακτική και αυτό πρέπει να χτυπηθεί. Υπάρχει μια τάση στην κυβέρνηση να παύει κυβερνητικές ευθύνες και να τις μεταθέτει σε Ανεξάρτητες Αρχές. Στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρχουν υπουργεία αλλά μόνο Ανεξάρτητες Αρχές. η κυβέρνηση και το κράτος οφείλει να έχει ελεγκτικούς οργανισμούς. Στο τέλος της ημέρας οι Αν. Αρχές δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο συγκροτούνται αλλά έχουν μία κατανάλωση. Οι μίσθιοί είναι χαμηλοί και καθηλωμένοι η ακρίβεια είναι μεγάλη και χτυπάει ιδίως τα μεσοστρώματα και τους πιο αδύναμους. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής στρατηγικής και αποτελεσματικότητας».