Ο Λατίφ Ντάρβις, καθηγητής Οικονομίας κα Διαχείρισης Κρίσεων και ο Τάκης Πολίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και ακτιβιστής μίλησαν στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη νότια Γάζα και παράλληλα η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει κάθε λεπτό που περνάει. Διασώστες αναζητούν κάτω από τα χαλάσματα για επιζώντες, όμως ανασύρουν την μία σορό μετά την άλλη και είναι όλες παιδιών.
Ένα από τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού σκότωσε τα εννέα από τα δέκα παιδιά μίας οικογένειας τα οποία ήταν ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών. Μόνο ένα παιδί, ο 11χρονος Άνταμ, κατάφερε να επιζήσει από την επίθεση και ο σύζυγός της γιατρού. Και οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων προειδοποιεί ότι πάνω από 70.000 παιδιά στη Γάζα πάσχουν από οξύ υποσιτισμό με χιλιάδες από αυτά να κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες ημέρες.
«Κάθε Σάββατο Παλαιστίνιοι συναντιόμαστε και μετράμε πόσους ανθρώπους έχουμε χάσει»
Ο καθηγητής Λατίφ Ντάρβις, που έχει τους συγγενείς του στη Δυτική Όχθη, ανέφερε:
«Εμείς βρισκόμαστε κάθε Σάββατο σαν παλαιστινιακή παροικία και μετράμε πόσοι έχουν μείνει από τις οικογένειές μας στη Γάζα. Ενός συναδέλφου έχουν σκοτωθεί 120 άτομα από τη οικογένειά του. Στη Δυτική Όχθη που μένει η οικογένειά μου κάθε μέρα συλλαμβάνουν ανήλικα παιδιά».
«Όταν αποφασίζει ένα κράτος να διώξει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και τους λένε να πάνε στη Ινδονησία, στην Αλβανία… εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε, εμείς πληρώσαμε με τόσο αίμα για να μείνουμε στην πατρίδα μας. Ο Νετανιάχου που κατάγεται από την Ουκρανία τι σχέση έχει με την Παλαιστίνη και αποφασίζει για εμένα να μείνω ή όχι εκεί;», πρόσθεσε ο κ. Λατίφ.
Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο καθηγητής με τον 13χρονο ανιψιό του, που μένει στη Γάζα, του είπε ότι τον συνέλαβαν επειδή περπατούσε στο δρόμο.
«Αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ο Τάκης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ήταν μέλος του «Στόλου Ελευθερία», ο οποίος καθώς πήγαινε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βομβαρδίστηκε το πλοίο τους, μίλησε στον Κώστα Τσουρό για το περιστατικό.
«Έγινε πριν από τρεις εβδομάδες το περιστατικό σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Μάλτας. Αυτό το οποίο συνέβη ανοιχτά της Μάλτας ήταν λίγες ώρες πριν μετεπιβιβαστούμε οι 44 διεθνείς ακτιβιστές το πλοίο είχε φθάσει στο σημείο της συνάντησης (στα διεθνή ύδατα της Μάλτας) βομβαρδίστηκε την ώρα που επέβαιναν σε αυτό 12 μέλη πληρώματος και 6 Τούρκοι ακτιβιστές. Ευτυχώς, δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Είναι ένα θέμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την επίθεση κατά ανθρωπιστικής αποστολής δεν απάντησε και δεν τοποθετήθηκε».
Σημειώνεται ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η κυβέρνηση της Μάλτας δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ήταν ισραηλινό drone αυτό που έκανε τον βομβαρδισμό στο πλοίο με τον καθηγητή να απαντάει «αυτό που έχει γίνει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια για επιβεβαίωση είναι ότι κατώτερα στελέχη του στρατού του Ισραήλ να επιχαίρουν για αυτή την επίθεση».
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, μάλιστα αποκλείστηκε και αίτημα για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το τι συνέβη τελικά στην Μάλτα.
«Αυτό που συνεχίζεται να γίνεται στην Λωρίδα της Γάζας είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είναι μία γενοκτονία, είναι μία εθνοκάθαρση. Είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο ο πολιτισμένος κόσμος να βλέπει και να μην αντιδρά», τόνισε ο καθηγητής και ακτιβιστής.