Στα άκρα οδηγείται ο εμπορικός πόλεμος Ηνωμένων Πολιτειών- Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με εξοντωτικούς δασμούς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στο στόχαστρό του μπαίνουν η Apple και η Samsung. Η Ευρώπη ζητεί σεβασμό και τονίζει πως το εμπόριο δεν διεξάγεται με απειλές.
Κλιμακώνοντας την επιθετική εμπορική πολιτική ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο ξεκαθαρίζει ότι ήρθε η ώρα για να θέσει αυτός τους όρους του παιχνιδιού με το αιτιολογικό ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά».
«Ήρθε η ώρα να παίξουμε το παιχνίδι με τον τρόπο που εγώ ξέρω. Εκμεταλλεύτηκαν (η Ε.Ε.) άλλους ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτή τη χώρα και δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό άλλο πια».
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί πως δεν επιδιώκει καμία εμπορική συμφωνία με τον υπερατλαντικό εταίρο του.
«Δεν επιδιώκω (εμπορική) συμφωνία. Έχουμε ορίσει τους όρους της. Είναι δασμοί 50%. Αλλά από την άλλη, δεν θα υπάρχει δασμός αν κατασκευάσουν τα εργοστάσιά τους εδώ».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου στις απειλές Τραμπ.
«Το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ πρέπει να διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό, όχι από απειλές».
Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «διαπραγματευτική τακτική» εκ μέρους του Τραμπ.
«Οι αγορές κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να κατανοήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαπραγματεύεται, χρησιμοποιεί τους δασμούς και απλά παίρνουν τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά από ό,τι σίγουρα πριν από ένα μήνα».
Στο στόχαστρο μπήκαν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Apple και της Samsung με απειλές από τον Τραμπ για δασμούς 25% αν δεν κατασκευάζουν στις ΗΠΑ τα iPhone.
-Γιατί θέλετε να βλάψετε μια αμερικανική εταιρεία;
-Θα είναι περισσότερες. Θα μπορούσε να είναι επίσης η Samsung και οποιοσδήποτε άλλος που κατασκευάζει αυτό το προϊόν. Διαφορετικά, δεν θα ήταν δίκαιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να γίνει αυτό και η τιμή των κινητών τηλεφώνων θα εκτοξευτεί.
«Θα εκτοξευθεί το κόστος ενός μέσου iPhone στα 5.000, 6.000 δολάρια ή και περισσότερο».
Ειδικοί λένε ότι θα ήταν πιο λογικό για την Apple να αναλάβει το κόστος, παρά να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ.