Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στο Χάρβαρντ να εγγράφονται φοιτητές από το εξωτερικό κατηγορώντας τη διοίκηση ότι δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση να υποβάλει το μητρώο με τα ονόματα όσων φοιτούν.
Η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των προσπαθειών της κυβέρνησης να πιέσει το ίδρυμα να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του Αμερικανού προέδρου.
Το παλαιότερο και διακεκριμένο πανεπιστήμιο ωστόσο, πέρασε στην αντεπίθεση. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.
Το Χάρβαρντ σημειώνει στη μήνυσή του πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» του Συντάγματος των ΗΠΑ και άλλων ομοσπονδιακών νόμων.
Το πανεπιστήμιο ζήτησε να μπλοκαριστεί άμεσα η διαταγή, κάτι που φαίνεται να πέτυχε προσωρινά. Συγκεκριμένα, δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε σε προσωρινή αναστολή στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που έβαζε τέλος στην παρουσία αλλοδαπών φοιτητών.