Η μηνιαία τακτική ενημέρωση του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα.
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν γέφυρες και δεν θα ανοίξουν ρήγματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε σημαντικό το αντικείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος το οποίο, όπως είπε στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ των πραγμάτων απαιτεί σε 1 από τις 2 ψηφοφορίες 180 βουλευτές και απαιτούνται ευρείες συναινέσεις στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κομβικό ζήτημα τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, με στόχο, όπως είπε, «τόσο την επιβράβευση των συνεπών υπαλλήλων, όσο και τη δυνατότητα απομάκρυνσης όσων επανειλημμένα δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, χωρίς συνταγματικά εμπόδια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία αυτή δίνει ένα σαφές μήνυμα «ωρίμανσης» για το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης.
«Η πρωτοβουλία αφορά τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης για να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου και να απομακρύνονται από το Δημόσιο. Δίνει ένα μήνυμα ωρίμανσης για τις ευθύνες τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στα άρθρα που η ΝΔ θα ζητήσει αναθεώρηση, λέγοντας πως «θα ζητήσουμε αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, του άρθρου 16 για την ανώτατη εκπαίδευσης του άρθρου 24 χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι η διαδικασία να ξεκινήσει στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, αλλά πριν από αυτό είναι κρίσιμο να ανοίξει ένας δημόσιος πολιτικός διάλογος ώστε τα κόμματα να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Τόνισε πως, «η πρώτη Βουλή καθορίζει ποια άρθρα θεωρούνται αναθεωρητέα, γεγονός που καθιστά τον διάλογο αυτό ακόμα πιο ουσιαστικό».
«Μια συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να φαίνεται στα μάτια των πολιτών ως μια θεωρητική διαδικασία αλλά ως θέμα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους» σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας.
«Το Σύνταγμα είναι μια θεσμική υπαγόρευση προς τα κόμματα για τα δικά τους προγράμματα», πρόσθεσε.
«Πιστεύω και από τον ρόλο μου ότι ακόμα και αν η συγκυρία η πολιτική έχει όξυνση, θα πρέπει η συναινετική διάσταση της συνταγματικής αλλαγής να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το αντίθετο. Αξίζει, συνεπώς, τον κόπο μιας και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα, η συζήτηση να είναι συναινετική που δεν σημαίνει συμφωνούμε σε όλα αλλά το στυλ να είναι συναινετικό» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλουν τη συναίνεση» κατέληξε ο κ. Τασούλας.