Κρήτη: Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ

Με τον φόβο ενός νέου σεισμού πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι στην Κρήτη.

24 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ που ταρουκούνησε την Κρήτη συνεχίζεται στο νησί η καταγραφή των ζημιών.

Από το έντονο βουητό οι κάτοικοι πεταγονται στους δρόμους… Συναγερμοί αυτοκινήτων και σπιτιών ενεργοποιουνται .

Μια κοπέλα τρομαγμένη τρέχει στην αγκαλιά του συντρόφου της. Ένα τετράποδο βρίσκεται σε πανικό.

Οι εικόνες από το εσωτερικό σπιτιών και καταστημάτων φανερώνουν την ένταση του φαινομένου. Αντικείμενα πέφτουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η γη σείεται. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα κινούνται στο ρυθμό των Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 56χλμ. βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου, μέσα στη θάλασσα με εστιακό βάθος στα 60,3 χλμ και είχε διάρκεια περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ο ισχυρός σεισμός, βόρεια της Κρήτης, προκάλεσε ζημιές σε παλαιά κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, τόσο στο κέντρο του Ηρακλείου όσο και την Αλικαρνασσό.

Τμήματα του κτιρίου του Μεγάρου Κοθρή στο κέντρο του Ηρακλείου κατέρρευσαν και έπεσαν.

Σοβάδες έπεσαν στο ΙΚΑ Ηρακλείου και στον πρώτο όροφο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου στην Αλικαρνασσό. Ζημιές σημειώθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Εκθέματα μετακινήθηκαν από την ισχυρή δόνηση.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και κατολισθήσεις. Μπουλντόζες απομακρύνουν πέτρες και χώματα για να δοθεί και πάλι ο δρόμος Τέρτσα – Μύρτος σε κυκλοφορία.

Σωτήριο το εστιακό βάθος

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αθήνα, Πελοπόννησο, έως και την Κύπρο. Το εστιακό βάθος του, ωστόσο, αποδείχθηκε σωτήριο.

«Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σεισμός έχει το χαρακτηριστικό του μεγάλου βάθους της εστίας και δεύτερον η εστία βρίσκεται μακριά από τις κατοικημένες περιοχές της βόρειας Κρήτης», ανέφερε ο δρ. Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Θεωρούν ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και πως λόγω του εστιακού του βάθους, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στην περιοχή.

Ο έλεγχος των κτηρίων θα συνεχιστεί.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες της δικής τους Ελλάδας – Ιστορίες ταυτότητας

Απόρρητο