Ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή: Τι είναι, σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται & ποια το οφέλη

Ο Θωμάς Θωμαϊδης, Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος και Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μίλησε στο LIVE NEWS για την ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή.

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ενδοσκόπηση έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες όχι μόνο στην έγκαιρη διάγνωση πρώιμων καρκίνων στο πεπτικό σύστημα αλλά και στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση αυτών των κακοηθειών.

Ειδικότερα, η ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή (ESD) είναι μια προηγμένη ενδοσκοπική τεχνική που επιτρέπει την ακριβή αφαίρεση αρχόμενων καρκινικών βλαβών του οισοφάγου, στομάχου και του εντέρου, διαμέσου της πλήρους εκτομής τους από τον υποβλεννογόνιο χιτώνα.

Πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα ριζικής εκτομής μεγάλων ή δύσκολων βλαβών, οι οποίες ως τώρα αντιμετωπίζονταν αμιγώς χειρουργικά με συνολική ή μερική αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μια πολύωρη και σε αρκετές περιπτώσεις ακρωτηριαστική για τον ασθενή χειρουργική επέμβαση, ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος νοσηλείας, ενώ βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες της δικής τους Ελλάδας – Ιστορίες ταυτότητας

Απόρρητο